SGK'ya olan borçlar nasıl ödenecek? İlk başvuru İstanbul'dan geldi

Türkiye'deki belediyelerin yaklaşık yüzde 93'ü Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçlu. Peki, 96 milyar liralık borcun tahsili nasıl yapılacak? Çalışma Bakanlığı, kamu hizmetlerinin aksamaması için belediyelerle masaya oturacak, yapılandırma ve taksitlendirme seçeneklerinin yanı sıra, gayrimenkul ile ödeme imkanı da sağlanacak.

SGK'ya olan borçlar nasıl ödenecek? İlk başvuru İstanbul'dan geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. SGK'ya prim borcu olan belediyelerin, borçlarının tahsili için takvim oluşturuldu. Yapılandırma ve taksitlendirme imkanı tanındı. Türkiye genelindeki 1,402 belediyenin neredeyse tamamının, 1,307'sinin SGK'ya borcu var. Toplam tutar da 96 milyar lira. Borcunu ödemek için SGK'nın ilk kapısını çalan belediye İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu. SGK il müdürlüğüne başvuru yapıldı.

SGK, kamu görevi yapan belediyelerin zorluk çekmemesi ve vatandaşların hizmetlere ulaşımda güçlük yaşamaması için belediyelere birkaç maddede seçenek sunacak. İlk 3 ay için yüzde 3'lük gecikme cezası, ardından gecikme faizi uygulanacak. Borç için yapılandırma imkanı da sağlanacak. Tahsilat sürecinde, belediyeler ellerindeki gayrimenkulleri teklif edebilecek. Ödeme alınamazsa, son çare icra olacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de SGK'ya borçlu belediyelerden biri. Belediye Başkanı Mansur Yavaş, tahsilat için farklı bir teklifi gündeme getirdi. Bakanlıklardan alacaklarına karşılık, borçların mahsuplaşılmasını teklif etti. Bu teklifin de resmi yollarla Çalışma Bakanlığı'na ve SGK'ya bildirilmesi gerekecek. Böyle bir tahsilatın uygun olup olmayacağına mevzuat incelemesinin ardından, Çalışma Bakanlığı karar verecek.