Hepimizin bildiği ve sevdiği renkli gökkuşağının hayaletimsi bir kuzeni vardır: sis kuşağı. Ve bu ruhani hava kemerlerinden biri, dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü'nün üzerinde ortaya çıktı.
MOĞOLİSTAN'IN GÜNEYİNDE ORTAYA ÇIKTI
Moğolistan sınırındaki güneydoğu Sibirya'da bir Rusya Cumhuriyeti olan Buryatia'da çekilen olağandışı fenomenin görüntüleri Federal Devlet Kurumu Zapovednoe Podlemorye tarafından paylaşıldı.
Kurum, 1 Ağustos'ta Rus sosyal medya platformu VK'da yaptığı bir gönderide, "Fotoğrafçımız Aleksey Svatov, Ushkany Adaları'nda nadir görülen bir doğal fenomenin - beyaz bir gökkuşağının fotoğrafını çekti" dedi.
"İNANILMAZ BİR MUCİZE"
Daha sonra Svatov'dan alıntı yapılarak deneyimini anlattı; "Bunu bugün birkaç kez gördüm ama fotoğrafını çekemedim" dedi. "Burada şanslıydık. Neredeyse iki gündür adalarda sis vardı, foklar pek görünmüyordu ama kontrol noktasının tam karşısında gökkuşağı belirdi. Akşam yemeği pişiriyorsun, gözlerini kaldırıyorsun, alışkanlıktan geçilmez sisi bekliyorsun ve orada böyle bir mucize."
GÖKKUŞAĞINDAN DAHA NADİR
Hayalet yaylar veya beyaz gökkuşakları olarak da bilinen sis kuşakları, renkli benzerlerinden çok daha nadirdir ve yalnızca koşullar doğru olduğunda ortaya çıkar. Sonuçta, her ikisi de ışık havadaki nem damlacıkları ile etkileşime girdiğinde meydana gelir.
SU DAMLACIĞINDAKİ IŞIK
Işık suda havada olduğundan daha yavaş hareket eder, bu nedenle bir su damlacığına girdiğinde yavaşlar ve bükülür. Buna kırılma denir. Işık daha sonra damlacığın içinden yansır ve geldiği yöne geri döner, damlacıktan çıkarken tekrar bükülür.