Balkon bahçesi, küçük bir alanda genellikle saksı içerisinde meyve ve sebze yetiştirmek için kullanılan bir kavram. Siz de doğallık ve tazelik arayışındaysanız balkona bahçe yapımı ile ilgili önerilerimize göz atın, dalından sebze meyve yemenin mutluluğunu doyasıya yaşayın.
Balkon ya da terasta çok miktarda sebze yetiştirecekseniz ağırlık konusunu göz önünde bulundurun. Balkonun hem toprağın hem saksının ağırlığına dayanabilmesi için uygun saksı seçimi yapın. Örneğin seramik ya da toprak gibi ağır saksılar yerine plastik saksıları tercih edin. Hatta beş litrelik su şişelerinin birçok yerini delerek yeşil soğanlarınızı burada, kök sebzelerinizi yetiştirme çuvalında büyütün.
Balkonunuz hangi yönden ve ne kadar süre güneş alıyor, rüzgara açık mı, iç boyutu, duvar ölçüleri ne kadar gibi bilgileri topladıktan sonra, bu bilgilere uygun olarak hangi bitkileri ekebileceğinizi, nerelere, ne kadar saksı yerleştireceğinize karar verebilirsiniz.
Eğer balkonunuz çok rüzgar alıyorsa duvara monte ya da balkon demirine asılan saksılar kullanmayın. Sebze saksılarını zemine yakın bir yere koyun ve çevresine rüzgarın etkisini hafifletecek bir eşya yerleştirin.
Dar balkonlarda pencere önü, kurtarıcı görevi üstleniyor. Eğer balkonunuz çok rüzgar almıyorsa maydanoz, fesleğen gibi yeşil yapraklı sık ekilebilen bitkileri pencere önündeki saksılara ekebilirsiniz.
Teras gibi büyük alanlarda ise kendinize minik bir tarla bile oluşturabilirsiniz. Bitki yatağı kullanarak birçok sebzeyi ortak bir alana dikebilirsiniz. Ayrıca ayaklı bitki saksısı tercih edebilirsiniz. Böylece eğilmenize gerek kalmadan meyve sebzelerinizi toplayabilirsiniz.
SAKSIDA YETİŞEN SEBZELER NELER?
Bitki çeşitliliği sayesinde balkonda sebze yetiştirmek oldukça kolay. Küçücük bir balkonunuz dahi olsa fesleğen, marul, roka gibi yeşil yapraklı sebzeleri hatta cherry (çeri) domatesi yetiştirebilirsiniz.
Salatalık çok uzayabildiği için raflı bir sistem yerine saksıyı doğrudan yere koyun. Yaprakları da geniş olduğu için yanında gölge seven bir bitkiye yer verebilirsiniz.
Pembe, çeri, salkım gibi birçok domates türü bulunuyor. Eğer küçük bir balkonunuz varsa bodur çeri domates gibi kısa boylu bir tür ekin. Bu türler salkım halinde ve çok sayıda sebze verdiği için de hemen her gün kırmızı bir domates yeme şansınız olur.
Domates gibi biberin de bir çok türü var. Sahip olduğunuz alanın büyüklüğüne göre biber türleri arasından bir seçim yapabilirsiniz. Biberin dalları dar olduğu için de diğer sebzelere göre daha sık ekebilirsiniz.
Cam önünde bile kolaylıkla yetişen sebzelerden biri marul. Uzamadığı için de raflı saksılarda yetiştirilebilir.
Kök sebzelerden olan havuç, 50 cm gibi derin bir saksıya ihtiyaç duyar. Balkonunuzda çok ağırlık olmaması için havuçları kalın saksılar yerine ince bir damacana ya da çuvala ekebilirsiniz.
Çimlenmesi biraz uzun sürse de evde en kolay yetiştirebileceğiniz sebze türlerinden birisi de maydanoz. Ayrıca çok sık ekilebildiği için de balkonunuzda sadece küçücük bir alanı maydanoza ayırmanız yeterli.