Şırnak’ta havaların soğumasıyla beraber kelebekler son demlerini yaşamaya başladı. Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde sonbahar aylarında havaların soğumasıyla beraber yılın son çiçeklerine konan kelebekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
GÖRENLERİ MEST ETTİ
Doğa fotoğrafçılarını hayran bırakan manzara, 3 günlük ömrü olan kelebeklerin çiçekler üzerine konmaları fotoğraf karelerine yansıdı. Objektiflere yansıyan renkli görüntüler, görenleri mest etti.
PEK ÇOK FARKLI TÜRE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Yaz aylarında pek çok farklı türde kelebeğe ev sahipliği yapan Şırnak'ta geçtiğimiz yıllarda boynuzlu kelebek görüldüğü gündeme gelmişti. Kelebek, farklı desenleri ve boynuzlarıyla şaşkınlığa neden oldu.
İLGİNÇ GÖRÜNTÜSÜYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Havaların serinlemesiyle birlikte ortaya çıkan ilginç görüntüleriyle dikkat çeken boynuzlu kelebekler, yakında yeniden görülebilir. Uzmanların açıklamasına göre, bu canlılar serin ve puslu sonbahar günlerini seviyor ve o günlerde ortaya çıkıyorlar.
"SERİN VE PUSLU HAVALARI SEVİYOR"
Beytüşşebap ilçesine bağlı Başaran köyünde doğada farklı desenli ve boynuzlu kelebek türü görüldü. Dicle Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, sonbahar imparator güvesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Satar, "Genellikle öğleden sonra, serin ve puslu sonbahar gecelerinin başlamasından sonra ortaya çıkmaya başlar."
"ANCAK 3-4 GÜN YAŞIYORLAR"
"Erkekler karanlık çöktükten yaklaşık bir saat sonra uçmaya başlarlar, serin, nemli koşulları tercih ederler. Dişiler karanlıktan yaklaşık 2 saat sonra ses çıkarmaya ve koku salmaya başlar ve birçok erkeği kendine çekebilir. Dinlendiğinde kanatlar arka tarafta V şeklinde tutulur. Bu kısa ömürlü, çılgın bir tür. Çoğu birey ortaya çıktıktan sonraki ilk gece çiftleşir, Ancak 3-4 gün yaşarlar" dedi.