Mide ve bağırsak şişkinliklerinin pek çok farklı sebebi olabilir. Şişkinliğe vücutta bulunan gaz sebep olur. Vücut içinde yararlı bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu gaz her zaman vardır. Ancak gazın miktarının artması, sağlığı olumsuz yönde etkiler ve rahatsızlık hissetmeye sebep olur. Gaz miktarının artması sebebiyle zaman zaman vücuttan tahliye edilmesinde sorun yaşanabilir.
Bu hava tahliye edilmediğinde organların duvarlarında bir gerilim yaşanır. Mide ve bağırsak gibi sindirim sitemi organlarında yaşanan bu duvar gerilimi sinir uçlarının uyarılmasına yol açarak nefes darlığı, çarpıntı, kontrolsüz gaz çıkarma, sık geğirme isteği, düzensiz tuvalete çıkma, karın ağrısı ve patlayacakmış hissi veren şişkinliklere neden olur.
Şişkinlik sebep olan etkenler nelerdir?
Sindirim Sistemi Hastalıkları: Sindirim sisteminde yaşanan sorunlar, karın ve mide şişkinliğinin en önemli sebeplerinden biridir. Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.
Sağlıksız Beslenme Alışkanlıkları: Çok hızlı yemek yemek de aşırı hava yutulmasına yol açar ve bu durumda mide ve bağırsaklarda gaz oluşturabilir. Beslenme alışkanlığı şişkinlikteki en önemli faktörlerden biri olabilir. Yüksek karbonhidratlı besinlerin fazla tüketilmesi mide ve bağırsaklarda şişkinliğe yol açabilir. Lif oranı düşük besinler bağırsakların daha az çalışmasına neden olabilir.
Besin Alerjileri: Bazı kişilerin, mide ve bağırsakları bazı besinlere karşı hassasiyet gösterir. Özellikle Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdalar hazımsızlık ve şişkinliğe sebep olabilir. Bununla beraber kuru baklagiller, lahana, karnıbahar, brokoli de gaz yapan ve şişkinliğe sebep olan yiyecekler arasındadır.
Stres: Sindirim sistemini olumsuz etkileyerek, yemek borusu, mide ve bağırsakların düzen içinde çalışmasını önler.
Ödem: Vücutta ödem olarak adlandırılan sıvı birikimi de şişkinliğe sebep olur. Yüksek sodyum tüketimi, hareketsiz yaşam, yetersiz potasyum tüketimi ödem birikmesine yol açar ve bu da mide ve bağırsaklarda şişkinliğe neden olur.
Şişkinliğe ne iyi gelir?
Mide gazının oluşumunu engellemenin en etkili yöntemlerinden birisi, yemek yerken yutulan havanın minimum seviyede tutulmasıdır. Havayı yutmayı azaltmak için yavaş yavaş yemek yemek ve iyice çiğnemek gerekir. Aynı zamanda yemek yerken konuşmak hava yutmayı artıracağından dolayı yemek yerken olabildiğince konuşmamak gerekir.
Peki, mide ağrısına ne iyi gelir? Mide ağrısının en büyük sebeplerinden biri strestir. Yoğun stres yaşayan kişilerde gastrit, ülser ve spazm sorunları yaşama tehlikesi oldukça yüksektir. Stresten olabildiğince uzak durmaya çalışmak ve zorlu durumlarda destek almak mide ağrılarına iyi gelecektir.
Şişkinlik nasıl tedavi edilir?
Eğer mide ve bağırsak şişkinliği sürekli devam ediyor, günlük yaşamı zorluyorsa tedavi almak gerekir. Öncelikle şişkinliğin nedeni araştırılır. Bunun için endoskopi ve kolonoskopi gibi yöntemlerle tanı koyulur. Doktor tarafından ilaç tedavisi ya da prebiyotik desteği tavsiye edilir.
Bu rahatsızlığa sahip kişilerin doktora başvurmaları halinde ilk önce yaşam şeklinde değişiklik önerilir. Kişiye uygun bir beslenme programı düzenlenir. Tuvalet alışkanlığının edinilmesi ve en az 3 litre su içilmesi tavsiye edilir. Hastalar aynı zamanda bazı fiziksel aktivitelere yönlendirilir. Bu fiziksel aktiviteler çoğunlukla, üzme, koşu, yürüyüş, plates, yoga olabilir.