Brezilya’nın Botucatu'daki Hospital das Clínicas'ta doktor olan Dr. Vitor Borin de Souza, görüntüleri Twitter'da artık silinmiş bir başlıkta paylaştı.
Şok edici görüntüler, inatçı bir öksürük için yardım arayan bir hastanın düzinelerce tenya larvasının kalıntılarıyla nasıl delik deşik edildiğini gösteriyor.
Mide çalkantılı röntgen, her biri bir parazitin kireçlenmiş kalıntılarını temsil eden yüzlerce parlak noktayı gösteriyor.
"YİYECEKLERİNİZİ TÜKETMEDEN ÖNCE İYİCE YIKAYIN”
Sistiserkoz olarak adlandırılan bu durum, normalde bağırsaklarda yaşayan bir tenya türünün larvalarının kas veya beyin gibi dokulara girmesiyle ortaya çıkar.
Orada derinin altında topaklar gibi hissedebilen sert nodül benzeri kistler oluştururlar.
Sistiserkoz, tenya yumurtalarının (tenyalı insanların dışkısında bulunan) yutulmasıyla elde edilir.
Bu konuda uyarı yapan Dr. Vitor Borin de Souza, “Onu (yakalamak) istemiyor musun? Yiyeceklerinizi tüketmeden önce iyice yıkayın” dedi.
Dr. de Souza, bunun gibi çoğu durumda hastanın herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmadığını da sözlerine ekledi.
Souza, “Başında, omuriliğinde, gözünde herhangi bir yaralanma yoksa tedavi olmana gerek yok” dedi. Souza şunları da ekledi:
“Bu lezyonlar kalsifiye olduğundan canlı sistiserci (tenya larvası) değildirler. Herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa hayat devam ediyor.”
MRI BEKLENİYOR
Bununla birlikte, hastanın beynindeki herhangi bir kistin yerini kontrol etmek için bir MRI taramasını beklediğini doğruladı.
Bu konumdaki kistler potansiyel olarak ölümcül olabilir.
“BEYİNDE AŞIRI SIVI BİRİKMESİNE YOL AÇABİLİR”
Baş ağrıları ve hatta nöbetler yaygın olsa da bu tür nodüller aynı zamanda kafa karışıklığına, baş dönmesine ve hidrosefali adı verilen, beyinde aşırı sıvı birikmesine yol açabilir ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Bu vakalarda kistleri çıkarmak için genellikle ameliyat gerekir.
“GÖZLERE ULAŞABİLİR”
Kistler ayrıca bulanık veya rahatsız görüşe neden olabilecekleri ve potansiyel olarak bir enfeksiyona neden olabilecekleri gözlere ulaşabilirler.
Kistlerin kendileri, tenya yumurtaları ile ilk enfeksiyondan sadece aylar veya yıllar sonra gelişebilir.
Sistiserkoza neden olabilen tenya, domuz tenyası olarak da bilinen Taenia solium adlı bir türdür.
Bu türün yumurtaları, insanlar arasında kirli dışkı yoluyla, en yaygın olarak kirli su kaynakları veya gıda hazırlama sırasında yetersiz el hijyeni yoluyla geçer.
İnsanlar tenyayı kontamine domuz ürünlerinden de alabilirler, ancak bu durumda bağırsakta açılan yumurtalar vücudun diğer bölgelerine sistiserkoza neden olacak şekilde yayılmazlar.
Dünya Sağlık Örgütü, beyinde gelişen Taenia solium larva kistlerinin dünyanın bazı bölgelerindeki epilepsi vakalarının yüzde 70'inden sorumlu olduğunu tahmin ediyor.
Her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişinin Taenia solium ile enfekte olduğu düşünülmektedir ve en yaygın olarak Asya, Güney Amerika ve Doğu Avrupa'nın fakir bölgelerinde tespit edilmektedir.
Bağırsaklarında aktif bir tenya enfeksiyonu olan kişilerin aksine, yalnızca sistiserkoz olan kişiler yumurtaları diğer insanlara bulaştıramazlar.