Sokak hayvanları düzenlemesi geçti: CHP teklifi yargıya taşıyacak

Sahipsiz sokak köpekleriyle ilgili kanun teklifi, AK Parti ve MHP oylarıyla Genel Kurulda kabul edildi. Teklifin yasalaşması sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi tatile girdi. Birleşim, 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapatıldı. Görüşmeleri yerinde takip eden CHP Genel Başkanı, kanunu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.

Sokak hayvanları düzenlemesi geçti: CHP teklifi yargıya taşıyacak

Gündeme geldiği ilk günden, komisyon görüşmelerine kadar tartışmaların odağındaydı. Genel Kurulda hararetli atışmaların öznesi oldu. Sokak hayvanları düzenlemesi, Meclis'te kabul edildi. Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan gece saat 03.51'de Genel Kurulda oylamaya geçildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da oylamanın başlamasına yakın bir saatte Genel Kuruldaki yerini aldı.

Teklife 224 vekil "hayır" dedi. 275 el ise "evet" yönünde havaya kalktı. Teklif kabul edildi. CHP lideri, Genel Kuruldan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Düzenlemeyi yargıya taşıyacaklarını söyledi.

"Anayasa Mahkemesi'ne kanunu götüreceğiz. Bu bizim görevimiz. Bunu da yürütmeyi durdurma talebiyle yapacağız. Tüm milletvekillerimizin üstün gayreti olmasaydı, ötenazi geçip gitmişti. Bir sürü geri adım oldu. Yasanın bütünü yine tehlikeli ama ilk geldiği hali doğrudan katliam yasasıydı." ifadelerine yer verdi Özel.

Sokak hayvanları düzenlemesi 17 maddeden oluşuyor. Başıboş sokak köpeklerinin toplanarak bakımevlerine alınması şartını getiriyor. Köpekler burada kısırlaştırılarak sahiplendirilecek. Bu konudaki sorumluluk da belediyelerde olacak. Barınakların dışında olan bir hayvana bakmak isteyenler, onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenmek zorunda. Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim, sokak köpeklerine ötanazi yapabilecek.

Sert tartışmaların yaşandığı bu teklifin yasalaşmasının ardından, Genel Kurul tatile girdi. Meclis Başkanvekili Celal Adan, birleşimi 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.