Erzincan'daki altın madeninin faaliyetleri durduruldu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Amerikalı Anagold Madencilik ve Çalık Holding'in ortağı olduğu altın madeni işletmesinin faaliyeti siyanür borusunda sızıntı olduğu nedeniyle geçici süreyle durduruldu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir.
Bakanlık, firmaya 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden “en üst sınır” olan 16 Milyon 441 Bin Türk Lirası idari para cezası uygulamış ve gerekli analizleri yapmak üzere numuneler toplamıştı.
Ne olmuştu?
İliç Cumhuriyet Başsavcılığı iddialarla ilgili soruşturmada Başsavcılık, soruşturmayı Türk Ceza Kanunu'nun 182'nci maddesinde düzenlenen "çevrenin taksirle kirletilmesi" suçundan açtığı belirtilmişti. Jandarma ekipleri, soruşturma çerçevesinde işletmenin bulunduğu bölgede inceleme yapmıştı.
Valilik: 20 metreküp solüsyon toprağa karıştı, toprak iş makinalarıyla temizlendi
Erzincan Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 21 Haziran günü boru hatlarında yaşanan arıza nedeniyle siyanür içeren 20 metreküp solüsyonun sızdığı aktarıldı.
Açıklamada, "Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, 21.06.2022 tarihinde gece saatlerinde Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 metreküp solüsyonunun aktığı, Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, Kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşındığı tespit edilmiştir" denildi.
'Hiçbir dereye akış olmadığı, fırat havzasına ulaşmadığı gözlemsel olarak tespit edilmiştir'
Sızıntının Fırat Nehri'ne ulaşmadığı ifade edilen açıklama şöyle devam etti: "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı Başkanlığında, İl Müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye akış olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Çevre Laboratuvarı tarafından, Müdürlüğümüz teknik personelleri gözetiminde, kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup, ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir. Gerekli inceleme ve değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir."
Şirketten yanıt geldi
Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada sosyal medyada yer alan "tonlarca siyanür döküldüğü" ve "Fırat Nehri'nin etkilendiği" iddialarının da "tamamen asılsız" olduğu söylendi.
Atmosfere siyanür deşarjı olmadığını da belirten Anagold, "Siyanürle işlem yapılmayan otoklavlardan gercekleşen emisyonun, mevzuata uygun olup olmadığının teyit edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından görevlendirilen akredite laboratuvarlar tarafından ölçümler yapılmaktadır ve sonuçlar Bakanlık tarafından incelenip onaylanmaktadır" dedi.