Gündemden düşmeyen EYT yasası milyonlarca vatandaş tarafından arama motorlarında aratılıyor. Son günlerde hakkında peş peşe açıklamalar yapılan EYT düzenlemesi hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den konu hakkında son dakika açıklaması geldi. İşte merak edilen detaylar…
EYT’de gelişme var mı?
EYT ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den, EYT son dakika açıklaması geldi. EYT düzenlemesi için “Kabinede gündeme gelirse Cumhurbaşkanı önümüzdeki hafta açıklar” diyen Nebati, “Biz çalışma bakanımızla maliyetleri konuşuyoruz. Bizim taraftan gelecek destekler olursa diye onu da konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.
EYT kapsamında işverenlere kıdem tazminatı desteği verilecek mi?
Hazine destekli KGF paketine ilişkin de konuşan Bakan Nebati, takvimin netleştiğini, toplamda 14 başlıkta olan KGF paketinin ayrıntılarını gelecek hafta paylaşacaklarını, ocak ayı itibarıyla kullanıma açmış olacaklarını ve kredilerin amacı dışında kullanılmasına asla izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Aynı zamanda yeni KGF paketi ile EYT kapsamında işverenlere kıdem tazminatı ödemesinde destek verileceğini söyledi.
Milyonlarca kişiyi EYT'den gelecek haberleri beklerken, Bakan Nebati'nin ardından bir son dakika açıklaması da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Çubuk İlçe Başkanlığı'nı ziyaretinde emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili açıklamasında, "Söz verdiğimiz gibi yıl bitmeden 1-2 hafta içerisinde çözüme kavuşturacağız" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 26 Aralık Pazartesi'nden başlayarak 3 Ocak Salı gününe kadar yasama faaliyetlerine ara vermesi nedeniyle son dakika bir değişiklik olmazsa EYT yasasının 2023 yılında görüşüleceği anlamına geliyor.
Yılbaşından sonra geçerli olması bekleniyor
EYT düzenlemesi ocak ayında ele alınsa bile kapsama giren EYT'liler 1 Ocak 2023 itibarıyla emekli olabilecek. Düzenlemenin ocakta ele alınması bu durumu etkilemeyecek.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi nedir?
EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor.
1999'daki düzenleme öncesi erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim günü, kadınlarda 20 yıl sigortalılık ve 5000 prim gününü tamamlayanlar yaşa bakmadan emekli olabiliyordu. Ancak 8 Eylül 1999'daki yasa sonrası emeklilik yaşı 58'e kadar yükseldi.
EYT’de yaş şartı olacak mı?
EYT düzenlemesine ilişkin çalışmalar devam ederken son olarak yaş şartı tartışıldı.
Beştepe'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında geçen hafta bir toplantı yapıldı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldı.
EYT'de yaş şartı son dönemde gündeme geldi. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan ve 5 bin prim gün sayısını dolduran ve kadınlarda 20 yıl erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlanmış olması gerekiyor.
Bu şartları taşıyan kişi sayısının oldukça fazla olması bu durumun devletin hazinesi ve işverene maliyetinin çok yüksek olması ve bir anda bu kadar fazla kişinin emekli ediliyor olmasının enflasyonu tetikleyebileceği nedeniyle yaş şartı tekrardan öne çıktı.
Erdoğan, 2023'e masadan kaldırarak girmiş olacağız demişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili yaptığı son açıklamasında "İlgili bakan arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. 2023'e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız" demişti.