Son dakika! TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan enflasyon açıklaması
Son dakika haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, günler öncesinden merakla beklenen enflasyon raporuna ilişkin sunumunda "Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklı riskler devam etmektedir" dedi. Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerini de açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, günler öncesinden merakla beklenen enflasyon raporuna ilişkin sunumunda önemli açıklamalarda bulunuyor...
Kavcıoğlu açıklamasında, "Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklı riskler devam etmektedir" dedi. İşte Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
Ticari kredi büyümesi enflasyona kıyasla daha yavaş seyretmiştir.
İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri ve tedarik aksaklıkları, enflasyonun görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.
Yurt içi enerji fiyatlarındaki gelişmeler de üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaktadır.
İç talep koşullarının ilk çeyrekte kısmen yavaşladığını görüyoruz.
Kredi kullanımında gözlenen yavaşlama 2022 yılı ilk aylarda yükseliş eğilimine girerek, iktisadi faaliyeti desteklenen unsurlardan biri oldu.
İlk çeyreğinde çıktı açığı göstergeler bir önceki çeyreğe göre yavaşlasa da pozitif bölgede kalmaya devam etmiştir.
Harici faktörlerin geçici etkilerinin ima ettiği alanın kullanımını tamamladık.
2022 sonu enflasyon tahminleri
Enflasyonun 2022 yıl sonunda yüzde 42,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 23,2)
Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 12,9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki yüzde 8,2)
Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2022 yılı sonunda yüzde 38,7-46,9 aralığında orta noktası yüzde 42,8- gerçekleşeceğini öngörüyoruz. (Önceki yüzde 18,6-27,8 aralığı ile yüzde 23,2)
Rusya Ukrayna savaşı ve enerji krizi
Sıcak çatışma ortamına dönüşen Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğin etkisiyle uluslararası emtia fiyatları geçtiğimiz Rapor dönemine göre belirgin bir şekilde yükselmiştir.
Yılın ilk çeyreğinde elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yüksek artışlar görülmüştür. Tahminlerimizde baz aldığımız vadeli fiyat eğrileri, ham petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde Ocak Enflasyon Raporu varsayımlarının önemli bir oranda üzerinde kalacağına işaret etmektedir. Bu doğrultuda, ham petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarımızı 2022 yılında ortalama 102,2; 2023 yılında ise ortalama 93,9 ABD doları olarak güncelledik.
Enerji dışı emtia fiyatları arz-talep uyumsuzluğu, taşımacılık maliyetlerindeki artışlar, jeopolitik gelişmeler ve tarımsal kuraklığa bağlı olarak yükselişine devam etmektedir. İthalat fiyatlarının genel seviyesine ilişkin varsayımlarımız da yukarı yönlü güncellenmiştir.
Gıda fiyatları
Jeopolitik riskleri, uluslararası gıda fiyatlarında süregelen artışların birikimli etkilerini ve tarımsal kuraklık gelişmelerini dikkate alarak gıda fiyatlarına yönelik varsayımlarımızı 2022 ve 2023 yılları için yukarı yönlü güncelledik.
Liralaşma stratejisi
Merkez Bankası olarak liralaşma kapsamında firmalarımızın ödemelerini Türk lirası ile yapmalarını önemsiyoruz.
Para ikamesinin ve dövize endeksleme davranışının parasal aktarımı verimsizleştiren ve enflasyonu artıran zararlarının farkında olarak bu konuda son dönemde atılan adımları değerli buluyoruz.
Sağlam, güçlü ve istikrarlı Türk Lirasının altyapısını sağlamak kalıcı fiyat istikrarı hedefimize doğru en öncelikli eşiktir. Bir bütün olarak para politikası araçlarımızın etkinliğini arttıracak kapsamlı çalışmaları tüm taraflarla birlikte yürütmekteyiz.
Nihai amacımız bütün ekonomik birimlerimizin her türlü kararlarında lira dışında hiçbir para birimine gerek duymadan Türk lirası ile tasarruf yapabildikleri, tüm finansal kararlarını Türk lirası ile alabildikleri bir finansal mimariyi tamamlamaktır.
'500 liralık yeni banknot' iddiası
Bizim böyle bir hazırlığımız beklentimiz yok. Enflasyonun bu noktada artış göstermesi bu işi çok bildiğini düşünen arkadaşların kendilerini gündemde tutmak için attıkları bir tweettir.