2018’den mevcutta olan Lensa Al uygulaması Magic Avatars adlı özelliğini kasım ayının sonunda piyasaya çıkardı. aralık ayının ilk 12 gününde dünya çapında yaklaşık 13.5 milyondan fazla indirildi. Kullanıcılar bu 12 günlük süre boyunca uygulamada yaklaşık 29.3 milyon dolar harcadı.
Ücretsiz olarak indirilen uygulama yedi günlük ücretsiz deneme ile kullanıcılar 10 ila 20 selfie yükleyebiliyor. Ardından 3.99 dolar için 50 fotoğraf, 5.99 dolar için 100 fotoğraf veya 7.99 dolar için 200 fotoğraf yüklenebilen çeşitli paketleri seçebiliyor. Uygulamanın bir yıllık üyeliği ise 35.99 ABD doları…
Dünyanın dört bir yanından ünlüler katıldı
Prisma Labs’in popüler uygulamasına dünyanın dört bir yanından ünlüler indirip kullandı. Kullanıcılardan sisteme 10 ila 20 arasında değişen selfie fotoğraflar yüklemeleri isteniyor. Ardından kullanıcılara cinsiyeti soruluyor ve süper kahraman ya da rock yıldızı olmak gibi farklı avatarlar oluşturmak ödeme yapmaları talep ediliyor.
(İtalyan blogger Chiara Ferragni)
LENSA Al güvenli mi?
En çok indirilen uygulamalar arasında yer alan Lensa, dışarıdan çok cazip ya da masum gibi gelse de bazı endişeler doğuruyor. Portreleri oluşturmak için yüz tanıma kullandığından, bu fotoğrafların ne kadar süre ve nerede saklanacağı sorusu ortaya çıkıyor. Alexey Moiseenkov ve Rus geliştiricilerden oluşan bir ekip tarafından kurulan Prisma Labs, fotoğrafların saklanmadığını iddia ederek “Avatarlar oluşturulur oluşturulmaz, kullanıcının fotoğrafları ve ilgili model sunucularımızdan kalıcı olarak silinir. Ve bir sonraki istek için süreç yeniden başlar” diyor.
(Defne Samyeli)
“Kötü niyetli sebepleri var”
Bununla birlikte fotoğraf ve videoların Lensa'nın algoritmalarını eğitmek için kullanılabileceği ifade ediliyor. Toronto Üniversitesi'nden biyoetik uzmanı Kerry Bowman CTV adlı televizyon kanalına “Yüzünüzü gerçekten büyük bir veritabanında istiyor musunuz? İnsanlar elbette kendileri karar vermeli ama uygulama sadece eğlence için değil, bu durum iyi niyetli gözükmüyor” dedi.
(Merve Boluğur)
Avustralya'da bir güvenlik şirketi olan CyberCX'te siber istihbarat ve kamu politikası direktörü Katherine Manstead, ABC Radio'ya şirketlerin bu uygulamaları çıkarmasının genellikle kötü niyetli sebepleri olduğunu söyledi. “Lensa'nın hizmet şartlarına bakarsanız, uygulama aracılığıyla oluşturduğunuz fotoğraflarınızı yapay zekayı eğitmek için kullanacakları oldukça açık. Fotoğraflarımızı uygulamaya teslim etmeden önce çok dikkatli düşünmeliyiz” şeklinde konuştu.
(Megan Fox)
Eserler çalıntı mı?
Lensa AI ile ilgili bir diğer sorun da sanatçıların eserlerinin çalındığını iddia etmesi... Öyle ki uygulamadaki bazı görsellerde sanatçıların imzalarının silik de olsa hala görülebildiği fark edildi. Ancak sanatçılara eserlerle ilgili telif ödenmiyor. Avustralyalı sanatçı Kim Leutwyler, yayınladığı neredeyse her resmin Lensa'nın portre oluşturmak için kullandığı yapay zekanın eğitilmesi için kullanıldığını öne sürerek şöyle konuştu: "Lensa uygulaması çalıntı eserlerden kar elde ediyor."
(Mine Tugay)
Prisma Labs, Twitter'da yaptığı açıklamada “Yapay zeka, sanat eserleri değil, resimler ve açıklamaları arasındaki bağlantıları tanımayı öğreniyor. Bu şekilde içerik üretimine uygulanabilecek operasyonel ilkeler geliştiriyor. Dolayısıyla çıkan resimler herhangi bir sanat eserinin birebir kopyası olarak tanımlanamaz” dedi.
(Pelin Karahan)
(Ece Erken)