BBC'de yer alan habere göre 1958 yılında arkeolojik kazıda çıkarılan ve sonrasında ortadan kaybolan Stonehenge'a ait 1 metre uzunluğundaki kayıp parça ortaya çıktı.
Aradan geçen 60 yıla rağmen nerede olduğu bilinmeyen taşın 89 yaşındaki Robert Philips'te olduğu ortaya çıktı.
Philips'in taşı geri vermeye karar vermesiyle gizem de çözülmüş oldu.
ABD'de yaşayan Philips'in Stonehenge'in kayıp parçasını evinin duvarına gömerek sakladığı ortaya çıktı.
BBC'nin Doğa Ekolojisi ve Evrim adlı bilimsel yayına dayandırdığı haberine göre, araştırmacılar İngiltere'de Neolitik dönem insan kalıntılarından elde edilen DNA'yı, o dönem Avrupa'da yaşayanların DNA'larıyla karşılaştırdı.
DNA araştırması, İngiltere'deki Neolitik dönem topluluklarının Anadolu'dan göç ettiğini ortaya koydu.
M.Ö. 6000'de Anadolu'da başlayan büyük göç dalgası sırasında bir grup, Tuna Nehri'ni izleyip Orta Avrupa'ya yönelirken, bir grup da Akdeniz boyunca ilerleyip bugün İspanya ve Portekiz'in bulunduğu İberya'ya ulaştı.
Neolitik dönem göçmenleri, tarımın yanı sıra megalit olarak bilinen büyük taşlarla anıt yapma geleneğini de İngiltere'ye getirdi. M.Ö. 3000'de yapılan ve Londra'nın 130 kilometre batısında yer alan Stonehenge'in de bu geleneğin parçası olduğu kaydedildi.
Stonehenge'in tam olarak ne için yapıldığı bilinmese de anıt, astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendiriliyor. Turistlerin büyük ilgi gösterdiği anıtı, geçen yıl bir milyon 555 bin kişi ziyaret etti.