Suriye ekonomisi iç savaş sırasında yüzde 85 oranında küçüldü. Yaklaşık 14 yıldır süren çatışmalar, uluslararası yaptırımlar ve ülke nüfusunun beşte birinden fazlasını oluşturan 4,82 milyon insanın göçü, Ortadoğu'nun zaten yoksul ülkelerinden biri olan Suriye'yi derinden etkiledi.
Altyapısı tamamen tahrip olan ülkenin merkez bankasındaki son durumu da ortaya çıktı.
Suriye Merkez Bankası'nın kasasında, 2011'de başlayan iç savaştaki ile aynı miktarda olan yaklaşık 26 ton altın bulunuyor.
Dünya Altın Konseyi verilerine göre Haziran 2011'de Suriye'nin altın rezervi 25,8 ton civarındaydı. Bu meblağ, günümüz fiyatlarıyla 2,2 milyar dolara karşılık geliyor.
Reuters'a konuşan kaynaklar, Suriye Merkez Bankası'nın döviz rezervleriyle ilgili dikkat çekici bilgiler paylaştı. Kaynaklardan biri, bankanın döviz rezervlerinin yaklaşık 200 milyon dolar olduğunu ifade ederken, bir diğer kaynak rezervlerin "yüz milyonlarca dolar" seviyesinde olduğunu belirtti.
Her ne kadar rezervlerin tamamı nakit olarak tutulmasa da, bu miktar savaş öncesine göre ciddi bir düşüşe işaret ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2011 yılı sonunda Suriye'nin döviz rezervleri 14 milyar dolar olarak kaydedilmişti. 2010 yılında ise IMF, bu rakamı 18,5 milyar dolar olarak tahmin etmişti.
Dolar rezervlerinin tükenme noktasına geldiğini söyleyen Suriyeli yetkililer, rejimin dolar rezervlerini gıda, yakıt ve Esad'ın savaş çabalarını finanse etmek için kullandığını söyledi.
Esad rejimi, 2011 yılından itibaren IMF, Dünya Bankası ve diğer uluslararası örgütlerle mali bilgi paylaşımını durdurdu.
YAĞMACILAR ANA KASAYA GİREMEDİ
Bazı yağmacıların merkez bankasının bazı bölümlerine kısa süreliğine erişerek Suriye poundlarını çaldıklarını ancak ana kasaya giremedikleri belirtildi.
Suriyeli yetkililer, çalınan paraların bir kısmının geri alındığını bildirdi.
Bankanın ana kasasının bomba geçirmez olduğu ifade edilirken, her biri farklı bir kişide bulunan üç anahtar ve bir şifre kombinasyonu gerektiği kaydedildi.
400 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR
Suriye'nin milli geliri (gayrisafi yurt içi hasıla - GSYİH) 2021 yılında 8,98 milyar dolar olarak tahmin edildi..
İç savaş öncesi 2010 yılı itibarıyla ülkenin GSYİH'si 61,39 milyar dolar düzeyindeydi.
Ülkenin savaş sonrası yeniden inşası için gereken bütçenin 400 milyar doları bulabileceği belirtiliyor
2 TON PARA KAÇIRDI İDDİASI
Suriye'de haftanın ilk çalışma günü olan pazar günü, Şam'ın merkezindeki geniş beyaz binada bulunan Merkez Bankası Genel Merkezi tamamen yeniden açıldı.
Muhalifler, 8 Aralık'ta Şam'a girmiş ve 53 yıllık Esad hanedanlığının sonunu getirmişti.
Beşar Esad, ailesiyle birlikte Rusya'ya kaçarak siyasi sığınma almıştı.
Financial Times, 2018-2019 yıllarında Suriye Merkez Bankası'nın Moskova'ya toplam 250 milyon dolar değerinde 100 dolar ve 500 euro değerinde banknotlardan oluşan 2 ton para taşıyan birkaç uçak gönderdiğini iddia etmişti.
ABD basınına göre kaçırılan paralar Rus bankalarındaki hesaplara yatırıldı. Ayrıca Esad ailesinin Moskova'da lüks mülkleri satın alındığı iddia edildi.