Suzuki Motosiklet Türkiye: "2025 motosiklet pazarı İçin farklı bir yıl olacak”

Suzuki Motosiklet Türkiye: "2025 motosiklet pazarı İçin farklı bir yıl olacak” - Resim : 1

Motosiklet almayı 2025 yılına öteleyenlerin en fazla merak ettiği soruların başında "2025'te fiyatlar yükselecek mi, kampanyalı satışlar sürecek mi, kredi kartıyla taksitli motosiklet alabilecek miyiz?" soruları geliyor. 

Geçtiğimiz hafta Yamaha Motor Türkiye Müdürü Hakan Kaya ile motosiklet piyasasında gelinen noktayı ve 2025 yılı için beklentileri konuşmuştuk. Hakan Kaya "Motosiklet fiyatlarının 2025 yılının ilk altı ayında kurlarda meydana gelecek artışa paralel bir miktar yükselebileceğini ancak kampanyalı satışların devam edeceğini düşünüyorum." demişti.

Hakan Kaya'nın öngürüsü markalar arasındaki rekabetin 2025 yılında da artarak devam edeceğine işaret ediyor. Türkiye'de tarfiğe kayıtlı motosiklet sayısı yılın ilk dokuz ayında 6 milyona ulaştı. Bu rakam sektörün ekonomik hacminin dev boyutlara ulaştığını gösteriyor. Yani her satılan motosiklet yeni bir kask demek, yeni bir mont, ayakkabı, eldiven, seyahat çantası demek. Çalışan her motor, yedek parça, benzin demek, bir çift lastik, yağ, lamba... Varın siz hesap edin.

Gerçekten de motosiklet dünyasında rekabet 2025 yılında da büyük olacak. Bu rekabet biz iki teker tutkunlarına ne kadar yarayacak hep birlikte göreceğiz.

Yamaha Türkiye Müdürü Hakan Kaya'ya yönelttiğim bu soruların benzlerini bu hafta Doğan Trend Otomotiv Motosiklet Markaları Direktörü Mustafa Cem Kaplan'a yönelttim. 

Doğan Trend Motosiklet Markaları Direktörü Mustafa Cem Kaplan: Suzuki Motosiklet için 2024 yepyeni teknolojik ürünlerle satışlarımızı arttırdığımız ve müşteri portföyümüzü büyüttüğümüz bir yıl oluyor

Soru: Motosiklet sektörü için 2024 nasıl geçiyor?

Suzuki'nin 2023 yılında pazar payını 1500 adet perakende satış ile ciddi anlamda yükseltmeyi başardık. 2024 yılında pazardan aldığımız payın yükselişinin devam edeceği beklentisindeyiz. 2023 müşteri talebinin motosiklet arzına göre yüksek seyrettiği bir yılken 2024 yılı izlenen ekonomik politikalar sebebi ile talebin azaldığı bir yıl olmakta. Aynı zamanda 2024 Eruo 5, Euro plus geçişi sebebi ile de bir çok markanın kampanyalar yürüttüğü ve rekabetin tırmandığı bir yıl oluyor. 2024 yılı Suzuki motosiklet için ürün gamımıza eklenen yepyeni teknolojik ürünlerle satış adedimizi arttırdığımız ve müşteri portföyümüzü büyütmeye devam ettiğimiz bir yıl oluyor.

Müşterileriniz daha çok hangi segment motosikleri tercih ediyor? Alt, orta ve üst segment motosikletler için Türkiye'deki yönelim nasıl?

101-125 cc motosiklet grupları 2024'te pazar payını (motor hacmine göre) en çok artıran kategori oldu. 101-125 segmenti yılın ilk 3 çeyreğindeki satış sayısını geçen yıla göre 94 bin adet artırdı. Pazar payındaki artış ise yüzde 5 oranında gerçekleşerek yüzde 31'e ulaştı. Bunun yanında 250-500 cc segmentinin de yeni tanıtılan motosikletlerin piyasaya giriş etkisiyle pazar payını yüzde 100'e yakın oranda artırması bekleniyor.

Son aylarda hemen hemen her marka kampayalı satışlar düzenledi. Hatta bazı motosikletlerde indirimler de yapıldı. Kredi kartına 12 aylara varan taksitler düzenlendi. Bunun nedeni neydi? Markaların elinde stok fazlası mı vardı?

Sektördeki bazı markalar 2023 yılındaki satış rakamlarına ulaşamadı. Bazı markalar geçmiş dönemde tedarik sürelerini etkileyen, Süveyş Kanalı’nın belli bir dönem kullanılamaması gibi bölgesel lojistik durumlar sebebi ile 2025 yılının ilk çeyreğindeki satışları da göz önünde bulundurarak planlamalar yaptı. Sezon içerisinde planlanan satış adetlerine ulaşamayan markalar son tescil tarihinin 31 Aralık 2024 olarak duyurulmasının ardından stoklarını tüketmek için planlı kampanyalar düzenledi.

"Motosiklette Çin Markaları Rekabetçi Fiyatlarla Sektörün Gelişimine Pozitif Katkı Sağlıyor"

Suzuki Motosiklet Türkiye: "2025 motosiklet pazarı İçin farklı bir yıl olacak” - Resim : 2

2025'te 5 Plus zorunluluğu fiyatları yükseltecek mi, potansiyel alıcılara tavsiyeleriniz nedir? 

Emisyon standartlarının değişimi ile motosikletlerin üretiminde maliyet artışları yaşandı. Bunun yanında tüm sektörlerde gözlenen rekabetçi fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda emisyon geçişi sonrası fiyatların yükseleceği ödeme avanatajlarının daha kısıtlı bir hal alacağı aşikar. Potansiyel alıcılara naçizane tavsiyem yeni motosikletlerine vakit kaybetmeden ulaşmaları yönünde olur.

Çin yapımı motosikletler sizin gibi dünya markalarının satışlarını ve rekabet ortamını nasıl etkiliyor?

Çin, birçok sektörde olduğu gibi motosiklet sektöründe de kullanıcı ihtiyaçlarına ve taleplerine uygun görece daha düşük maliyetler ile ürünlerini sunmaya devam ediyor. Tabii ki bu fiyatlar da rekabetçi bir ortamın oluşmasına katkıda bulunuyor, bunun sektörün gelişimi için pozitif etki yarattığı kanaatindeyim.

Türkiye'de son yıllarda kadınların motosiklete olan ilgisinin arttığı gözleniyor. Sizin tespit ve düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye'deki tüm kadın sürücüler ve kullanıcı oranına TÜİK datası üzerinden ulaşamasak da trafiğe çıkan araç sayısının arttığı verilerle ortaya konabilecek bir gerçek. Buna bağlı olarak müşteri portföyümüz üzerinden yorum yapacak olursak kadın motosiklet sürücülerinin sayısında önemli bir artış gözlemliyoruz. Bu sektör adına önemli bir gelişme. Güvenlik sürüş faaliyetlerini destekleyerek motosiklet kullanıcı sayısını ve kadın sürücü oranını istikrarlı bir şekilde yukarı taşımak sektör adına atılacak önemli adımlar arasında.

Motosiklet sektörü için 2025 yılına ilişkin beklenti ve tahminlerinizi paylaşır mısınız?

2025 yılında beklentimiz motosiklet satışının bir miktar azalması ve pazarın bir miktar küçülmesi yönünde. Bunun sebebi özellikle 2024'ün son çeyreğinde yürütülen kampanyalar sebebiyle kullanıcıların alım planlamalarını erkene aldılar. Bununla birlikte Euro 5 (Euro 5 Plus olmayan) emisyon standartlarındaki ürünler 2025 yılında tescil edilmeyecek ve eldeki stoklar kasım-aralık aylarında plakalanarak gelecek dönem plakalı vaziyette satışa sunulacak.