Taahhütlü cep telefonunu satanlara kötü haber
Paraya çıkışan vatandaşların GSM operatörlerinden taksitle aldığı ve ambalajlarını bile açmadan daha ucuz fiyata sattıkları cep telefonları, borcu bitmeden ikinci kişilere satılamayacak.
Taahhütlü cep telefonu satmak da almak da riskli. GSM hattı üzerinden alınan cep telefonları eğer borcu bitmeden satıyırsa, bir süre sonra kapanabiliyor. Bozdurma diye tabir edilen bu bu telefonların yakında E-devlet üzerinden bir uygulama ile tespit edilebiler duruma getirilmesi bekleniyor.
Telefoncular borcu bitmeden satılan bu telefınların alınmaması gerektiği konusunda tüketicileri uyarıyor. Satılışının ardından tasitlerinin yatılmamaya başlanan bu telefonlar kısa süre içerisinde kapatılıyor.
'Bozdurma' diye tabir ediyen tür telefonların satışları 20 Temmuz'dan bu yana yasak olmasına rağmen satılmaya devam ediyor. Ancak bu telefonları daha ucuz olduğu için satın alan vatandaşlar, bir süre sonra telefonlarının kapanması sorunu ile karşı karşı kalıyor.Telefonu satan kişiler nakit olarak paralarını aldıktan sonra, taksitleri ödemeyi bırakıyor.
Satın alınan telefonun taahütlü mü taahütsüz telefon mu olduğunun anlaşılabildiği bir sistem henüz yok. Ancak yakın zamanda E-devlet üzerinden böyle bir uygulanın hayata geçirilmesi bekleniyor.
Paketi açılmadan satılıyor, 5-6 ay sonra kapanıyor
Uzun zamandır telefon sektöründe çalışan Mesut Şen, halk arasında bozdurma tabir edilen bu yöntemin bir tür dolandırıcılık olduğunu belirtti. Para sıkıntı çeken kişiler bu yolla aldıkları telefonu satıyor ancak GSM operatörlerine olan borçlarını ödemiyor. Diğer taraftan yeni bir telefon aldığı için sevinen alıcı, birkaç ay sonra kullanamadığı bir telefonla baş başa kalıyor.
Bu yolla piyasada sahte faturalı cihaz döndüğünü söyleyen Şen, "Bu insanlar cihazları bizlerden alıp götürüp fatura düzenleyerek sıfır diye insanlara satıyorlardı. Hatta Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerden gelip bizden telefon alıp satarlardı. Biz müşterinin getirdiği fatura ile teslim ediyorduk, ama onlar kendi fatura düzenliyorlardı ve tekrar piyasaya sürüyorlardı. İnsanları bunu anlama şansı yok, dikkatli olmaları lazım" dedi.
e-Devlet üzerinde uygulama oluşturulacak
Yakın zamanda e-Devlet üzerinde taahütlü telefonların anlaşılabilidiği bir sistem oluşturulacağını söyleyen Şen, "Vatandaşlar oradan telefonları sorgulayabilir. Biz de telefon alırken bunu yapacağız. Şimdi biz 20 Temmuz’dan sonra alınan tüm cihazları sorguluyoruz; hat üzerinden alınmışsa ikinci el de olsa almayacağız. e-Devlet üzerinde o sistem oluşturursa hem bizim için ve hem müşteriler için çok kolay olacak” ifadelerini kullandı.
Mesut Şen, 20 Temmuz’dan sonra operatörden alınmış olan cihazların faturalarında temlik ibaresi olduğunu hatırlatarak böyle telefonları satın almadıklarını söyledi.
"Vatandaşlar ucuz telefonlara dikkat etsin"
Telefon alacak olan vatandaşların taahütlü telefonları fiyatından anlayabileceğini söyleyen Şen, “İnternette çok fazla var bu olay. Fiyatı 2 bin lira olan bir cihazsa piyasaya gezdiğinde 100 lira kadar fiyatı artar ve 2 bin 100 lira ya 2 bin 150 lira gibi bir fiyatı olur. Vatandaş internete giriyor en düşük piyasada 2 bin lira olan bir cihaz internette bin 650 lira bin 700 lirada alıyor. Böyle fiyatları gördüğünüzde bunda emin olun ki bir şey vardır o cihazda. Sonuçta 2 bin lira olan bir cihazı biz bin 600 liraya alamıyoruz" diye konuştu.