İzmir'in Seferihisar ilçesinde 5.1, Denizli'de ise saat 14.25' te merkez üssü Bozkurt olan 6.0 büyüklüğünde deprem meydana gelmesinin ardından deprem kahinini tahminleri tekrar akıllara geldi.
Hoogerbeets, geçtiğimiz aylarda verdiği röportajda bu tahminleri için gezegenlerin ve ayın pozisyonlarına baktığını ve bunun için özel olarak geliştirdiği 'Solpage' adlı bir bilgisayar programından faydalandığını açıklamıştı.
Fakat Hoogerbeets, 4-14 Haziran arasındaki 10 günlük süreçte 6 ve daha büyük bir depremin oluşmadığını fakat Dünya'nın, Satürn ve Mars ile hizalandığı 14 Haziran tarihi itibariyle 6 şiddetinden daha büyük 18 deprem yaşandığına dikkat çekmişti.
Hoogerbeets'e göre bu kadar kısa süre içerisinde meydana gelen 6 ve üzeri büyüklüğündeki deprem faaliyetleri son derece sıra dışı.
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde geçtiğimiz ay yaşanan 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki 4 ve üzeri şiddetindeki artçı depremleri inceleyen Hoogerbeets, kısa süre içerisinde bu bölge civarında 7 ila 8 büyüklüğünde deprem beklediğini söylmişti.
Hoogerbeets'in bu uyarısından saatler sonra ABD'nin Kaliforniya eyaleti 7.1 büyüklüğünde yeni bir depremlesarsılmıştı.
Deprem tahminleri doğru çıkan Hoogerbeets yine gözlerin çevrildiği isim oldu.
8-11 Temmuz arasında yaşanacak gezegen hizalanmasına dikkat çeken Hoogerbeets, bu tarihte meydana gelecek olan gök olayları sebebiyle 8 büyüklüğünde bir depremin oluşabileceğinden bahsetmişti.
Sismik faaliyetlerin yoğun olarak gözlemlendiği bölgeleri mercek altına alan Hoogerbeets, Pasifik Ateş Çemberi'nde bir süredir şiddetli bir deprem meydana gelmediğini ve bu bölgelerin dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtti.
Akdeniz bölgesini yakından inceleyen Hoogerbeets, geçtiğimiz ay Mısır'ın Akdeniz kıyısı açıklarında meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem için, bu bölgede pek de görülen bir durum olmadığı yorumunda bulunmuştu.
4.5 büyüklüğündeki depremin Akdeniz'de son zamanlarda yaşanan en büyük sarsıntı olduğunu ifade eden Hoogerbeets Türkiye'nin Ege kıyıları, Yunanistan ve İtalya'nın yakından takip edilmesi gerektiğini çünkü deprem faaliyetleri açısından bu üç ülkenin daha büyük riskler taşıdığını vurgulamıştı.
Hoogerbeets kısa bir süre içerisinde aralarında Türkiye'nin de yer aldığı bu üç ülkede şiddetli bir depremin görülebileceği uyarısında bulmuştu.
Hoogerbeets ayrıca oldukça uzun zamandır Portekiz, İspanya ve Fas açıklarında yer alan fay hattı üzerinde şiddetli bir deprem yaşanmadığını ve bu bölgede her an büyük çaplı bir sarsıntının meydana gelebileceğini söylemişti.
Michigan Teknoloji Üniversitesi, 8 büyüklüğündeki bir depremin, merkez üssüne yakın bölgelerde yıkıcı sonuçlara yol açabileceği bilgisini veriyor.
Denizli'de bugün saat 14.19'da 6 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi. Deprem Aydın, Antalya, İzmir, Muğla, Burdur, Uşak ve Isparta'da da hissedildi.
Deprem büyük paniğe neden olurken, AFAD Denizli İl Müdürü can kaybının olmadığını söyledi. Yetkililer, hasarlı evlere girilmemesi gerektiğini aktardı. Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Hüseyin Öz de ''Yıkılan evler var. Eski kerpiç evlerden. Çatıları yıkılan evler var. İlk defa böyle bir deprem yaşadık'' diye konuştu.
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, makam odasının duvarının yıkıldığı ve anonslarla vatandaşlara evlerine girmemeleri uyarısı yapıldığını anlattı. Geçtiğimiz aylarda Avrupa'daki 7 ve üzeri depremleri değerlendiren Frank Hoogerbeets, Türkiye'de merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve 17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7.4'lük depremi hatırlatmıştı.
Hoogerbeets, 26 Kasım 1943 tarihinde Samsun, Ladik'te yaşanan 7.2, 27 Aralık 1939'da Erzurum'da meydana gelen 7.2 ve 1 Şubat 1944 tarihinde merkezi üssü Bolu, Gerede olan 7.2'lik depremlere dikkat çekmişti. 1930 ve 1940'lı yıllardaki depremlerin ardından bölgede şiddetli depremlerin görülmediğini söyleyen Hoogerbeets, bu bölgede yakın bir tarihte 7 ve üzeri bir depremin meydana gelmesinin şaşırtıcı olmayacağı yorumunda bulunmuştu.
Hoogerbeets, gezegen hizalanması durumunda şiddetli depremlerin görüldüğünü iddia ediyor. Hoogerbeets internet sitesinde her gün dünya üzerindeki sismik faaliyetlerin etkisine dair bir veri yayınlıyor. Yayınlanan veride sismik faaliyet göz önüne alınarak Dünya'da meydana gelebilecek deprem hareketliliği skalasına yer veriliyor.
Hoogerbeets'in iddiaları son derece ilgi çekici olsa da birçok uzman depremlerin önceden tahmin edilmesinin olanaksız olduğunu söylüyor.
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nda görev yapan John Bellini, depremlerin ne zaman olacağının tahmin etmenin mümkün olmadığını vurguluyor.
Bellini, büyük depremler öncesi zaman zaman artçı şokların yaşandığını belirtiyor.