Arkeologlar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, eski Mısırlıların kutsal ve saygı duyulan babunları esaret altında tuttuklarını ortaya çıkardı.
SAYGI DUYUP MUMYALIYORLARDI
Arkeologlar ve tarihçiler, Mısırlıların babunlar da dahil olmak üzere birçok hayvan türüne saygı duyduğunu ve mumyaladığını zaten biliyorlardı. Ancak bunların tutsak edilip edilmediği henüz netlik kazanmadı.
Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü'nden Wim Van Neer ve meslektaşlarının öncülüğünde PLOS ONE dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, Gabbanat el-Qurud'da keşfedilen 36 mumyalanmış babun cesedinden oluşan bir koleksiyonu detaylandırıyor.
İYİ KOŞULLARDA YAŞAMAMIŞLAR
Mısır'da Luksor'un batı yakasına Maymunlar Vadisi denir. Cesetler üzerinde yapılan analizler bunların iyi koşullarda tutulmadığını gösteriyor.
Çalışmada "Mısır'ın kutsal babunları için hayat kolay değildi. Bilimsel çalışma, onların yetersiz beslenmeden ve güneş ışığı eksikliğinden muzdarip olduklarını gösteriyor." açıklamalarına yer verildi.
ESARET ALTINDA DOĞUP BÜYÜMÜŞLER
İskelet kalıntıları farklı yaşlardaydı ve MÖ 800 ile 500 yılları arasına tarihleniyordu. Vücutlarındaki lezyonlar ve deformasyonlar, onların yiyecek eksikliğinden ve ciddi gün ışığı eksikliğinden muzdarip olduklarını gösteriyor. Bilim insanları bunun büyük olasılıkla esaret altında doğup büyümelerinden kaynaklandığı sonucuna vardı.
Çalışmada çalışan Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü'nden Bea De Cupere, "MÖ dokuzuncu yüzyıldan MS dördüncü yüzyıla kadar bir bin yıldan fazla bir süre boyunca, eski Mısırlılar milyonlarca hayvanı mumyaladılar ve onları insanlar arasındaki tanrıların vücut bulmuş halleri olarak kabul ettiler." dedi.
"NİYETLERİNİN İYİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ"
Cupere, "Kediler, boğalar ve aynaklar antik mezarlıklarda yaygın olarak bulunur ve ara sıra timsahlar ve babunlar gibi diğer türler de bulunur, ancak bunlar çok nadirdir. Gözlemlediğimiz patolojilerin neredeyse tamamı ciddi metabolik hastalıklarla ilgili; fiziksel istismar ya da kötü muamele yok ya da çok az. Eski Mısırlıların niyetinin iyi olduğuna inanıyoruz. Büyük ihtimalle babunlara iyi bakmaya çalıştılar ama bu kolay olmasa gerek." ifadelerini kullandı.
AFRİKA'DAN İTHAL EDİLDİLER
Araştırmaya göre, eski Mısır'da saygı duyulan babunlar yerli bir tür değil; bu da muhtemelen Afrika'daki diğer ülkelerden buraya ithal edildikleri anlamına geliyor.