Tarihi kışla kütüphane oldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rami sadece bir kütüphane değil bir kültür merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  İstanbul'da Rami Kütüphanesi Açılış Töreni'nde konuştu. Yarından itibaren açılacağını duyuran Erdoğan, "Rami'yi sadece kütüphane değil, bir kültür merkezi olarak planladık. Kütüphanemiz günün 24 saati kitapseverlere hizmet verecektir. Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, ilaveleri ile yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda şu andaki yapıya kavuştuk" dedi.

Tarihi kışla kütüphane oldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rami sadece bir kütüphane değil bir kültür merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  İstanbul'da Rami Kütüphanesi Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

BURHAN ÇAÇAN'IN VEFATI

Kıymetli sanatçımız Burhan Çaçan'a Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Güçlü sesi, kendine özgü yorumu ve vakur duruşuyla hem halkımızın gönlünde taht kurmuş hem de Türk halk müziğine eşsiz katkılar yapmış sanatçımızdı. Bizim de gençlik yıllarından itibaren severek dinlediğimiz müstesna bir insandı. Birbirinden değerli albümlere imza atan Burhan Çaçan, geride doldurulması zor bir boşluk bırakmıştır. 

Burada bir geçmişim var. Burası gıda çarşısı olduğunda peynir sattık. Burası ne haldeydi, nereden nereye, söyleriz ya. Rami top sahası olduğunda top da oynadık.

"BİR KÜLTÜR MERKEZİ"

Rami'yi sadece kütüphane değil, bir kültür merkezi olarak planladık. Kütüphanemiz günün 24 saati kitapseverlere hizmet verecektir. Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, ilaveleri ile yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda şu andaki yapıya kavuştuk. Günümüzün olmazsa olmazı dijital kaynaklar da burada meraklıları ile buluşacak. Pek çok farklı birimle İstanbul'a kazandırdığımız güzel kültür merkezinin restorasyonunda emeği geçen, başta sayın Bakanımız olmak üzere tüm ekibini tebrik ediyorum. Bu eser her türlü takdirin üzerindedir. Ülkemizin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmayı ecdada karşı sorumluluğumuzun gereği olarak görüyoruz. Modern sanatların ülkemizde yaygınlaşmasını sağlayacak projeleri de hayata geçiriyoruz. 

"YARINDAN İTİBAREN UYGULAMA BAŞLIYOR"

Burada çorbanızı içeceksiniz, kahvenizi içeceksiniz, kek yiyeceksiniz. Yarın sabahtan itibaren uygulama başlıyor. Bizim medeniyetimiz kitapla, defterle, kalemle, okumakla, anlamakla, sormakla, anlatmakla yoğrulmuş, ilimle, tefekkürle kıvamını bulmuştur. İlim, irfan, kültür ve sanat faaliyetlerini de ibadet aşkıyla yürüten milletimiz, bu vasfıyla asırlarca dünyaya ışık tutmuş, hala el üstünde tutulan eserler vermiştir.

"BÜYÜK BİR BAŞARI YAKALADIĞIMIZI KİMSE İNKAR EDEMEZ" 

Geçen 20 yılda ülkemizin asırlık altyapı eksikliklerini gidermekte gerçekten büyük bir başarı yakaladığımızı kimse inkar edemez. Eğitim, kültür ve sanatta geldiğimiz yeri de önemli görüyoruz ancak bu alanlarda arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadığımızın da farkındayız. Rami kütüphanemizi büyük yürüyüşte yeni bir safha olarak görüyoruz. Gezerken bütün gerek cilt hanesini gördüm gerekse bir ameliyathane gibi, kitapların restorasyonlarının yapıldığı birimlere girdik. Oradaki arkadaşlarımızın nasıl bir hassasiyetle çalıştıklarını, adeta organ nakli yapar gibi kitapların bütün tahrip olmuş, yaprakların tek tek nasıl bir yerden bir yere nakledildiklerini gördüm. Ülkemize ve İstanbulumuza hayırlı olmasını diliyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesine ayrı bir destek vererek buraya yurt içi ve yurt dışından kitapları alacağız. Dünyanın dört bir yanından kitap ithali yapacağız. Kütüphanede okuyacak, araştıracak, eser ortaya koyacak, faaliyetlerden istifade edecek herkese şimdiden şükranlarımı sunuyorum.