Tatil planı yapanlar dikkat
Yaklaşan bayram ile yaz tatilini birleştirmek isteyen vatandaşlar dikkat; sahte tatil sitelerinden uzak durun, tatil hayali ile dolandırılmayın.
Sosyal medya mecralarında çıkan anlık reklam görüntüleri ile popüler turizm firmalarını taklit ederek vatandaşı tuzağa çekmeye çalışan kişilere karşı nasıl dikkatli olunması gerektiğini yazımızda birlikte inceleyelim.
İnternet Siteleri Taklit Ediliyor
Bayram ve yaz tatilinin birleşmesi ile tatil ve turizm faaliyetlerinin yoğun olarak yaşandığı bu günlerde, bazı kötü niyetli kişilerce, rağbet gören otel ve turizm tesislerinin internet sitelerinin fotoğrafları ve isimleri kopyalanmak suretiyle, e-posta ve kısa mesajlar üzerinden cazip tekliflerle tüketiciler mağdur edilmeye çalışılmaktadır.
Tüketicinin Mağduriyet Yaşamaması İçin
Özellikle sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen ucuz tatil ve konaklama tekliflerine karşı dikkatli olunması gerekir.
Gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğu sorgulanmalı ayrıca, teklife ilişkin reklam ve ilanda yer alan telefon numarası ve iletişim bilgilerinin aranarak veya internet ortamında sorgulanarak teyit edilmesi faydalı olacaktır.
Bakanlıklardan Sorgulayın
Tamamen vatandaşları bilgilendirmek ve hak kayıplarını en aza indirebilmek için bilmediğiniz bir internet sayfası üzerinden tatil almadan önce tercih edilen turizm tesisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli olup olmadığını, turizm tesislerin kaç yıldız sahibi olduğunu www.kulturturizm.gov.tr adresinden sorgulayınız.
Seyahat acentalarına ilişkin bilgileri www.tursab.org.tr internet adresinden sorgulayabilir, sistemde kaydı bulunan üye acentaları kolayca öğrenebilirsiniz.
İnternet Üzerinden Yapılacak Tatil Alışverişlerinde
Mesafeli satış sözleşmesi ile imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentasının veya turizm tesisinin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verildiğini ve ayrıca internet sitelerinin E-Ticaret Bilgi Platformu üzerinden https://www.eticaret.gov.tr/ kayıtlı olduğunu kontrol etmesi, özellikle sosyal medya veya kısa mesajla iletilen reklamlar üzerinden yapılan satış yerine seyahat acentalarının kendi internet sitesini tercih edilmesi daha yararlı olacaktır.
Para Ödemelerine Dikkat
İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetleri kapsamında sistemde tüketiciyi ödemeye yönlendirmesi halinde sözde seyahat acentası ile ödemenin gerçekleştirileceği hesabın uyumlu olmaması halinde tüketicinin bu durumu şüpheli olarak kabul etmesi ve ödeme işleminin gerçekleştirilmemesi gerekir.
Doğrudan Telefon Aramasına Yönlendirilmeyin
Tüketicileri aldatmak ve yanıltmak üzere tasarlanan söz konusu sahte internet sitelerinde çoğu zaman o tesise yönelik bir rezervasyon motoruna yer verilmemekte ve tüketiciler doğrudan telefon aramasına yönlendirilmektedir. Tüketicilerin bu duruma şüpheyle yaklaşması ve belirtilen telefon numarasını diğer sayfalardan ve kaynaklardan kontrol etmesi önem taşımaktadır.
Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunun
Tüketicilerin turizm tesislerinin logo ve isimlerini kopyalayarak veya isimlerinde ya da internet adreslerinde anlaşılamayacak şekilde küçük değişikliklerle sahte internet sitesi oluşturarak tüketicileri mağdur edici faaliyette bulunulmasının aynı zamanda dolandırıcılık suçunu oluşturması nedeniyle adli makamlara bildirimde bulunulması büyük önem arz eder.