Tavuk köftede zararlı bakteri bulunmuştu! Markadan açıklama geldi!

Beyaz et üreticisi Şenpiliç'in "Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte" ürününde, insan sağlığına zararlı bakteri tespit edilmesi üzerine işletmeye 210 bin 622 TL cezai işlem uygulanmış ve ürünler için toplatılma kararı verilmişti. Şenpiliç'ten konu hakkında açıklama geldi. Yapılan açıklamada, ilgili ürünlerin piyasadan toplatıldığı belirtildi.

Tavuk köftede zararlı bakteri bulunmuştu! Markadan açıklama geldi!

Sakarya'da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 2 ay önce Söğütlü 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve ülkenin önde gelen beyaz et üreticisi olan Şenpiliç'in işletmesinde denetim gerçekleştirdi.

Denetimlerde numune alınan, ‘Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte' ürününde ‘L monocytogenes' isimli insan sağlığına zararlı bakteri tespit edildi.

Hakkında yasal işlem başlatılan işletmeye 210 bin 622 TL cezai işlem uygulandı. Konu ile ilgili harekete geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce, söz konusu ürünün piyasadan toplatılarak imha edilmesine karar verildi.

Tespiti yapılarak toplatılan ürünlerin imha edildiği bilgisine de ulaşıldı.

 

ÜRÜNÜN TOPLATILMASINA İLİŞKİN YAZI GÖNDERİLDİ

Ürünün toplatılmasına ilişkin Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden diğer illere gönderilen yazıda, "Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından, ilimiz Soğucak Mahallesi 3. Organize Sanayi Bölgesi 6. Yol No:44 Merkez Söğütlü adresinde faaliyet gösteren Şenpiliç Gıda Sanayi Anonim Şirketi unvanlı işletmede yapılan resmi kontrolde, ‘Şenpiliç Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte' (STT: 10/03/2025, - Parti No: 204125 Onay Numarası: 54-0160)', ürününden numune alınmış olup, söz konusu ürüne yapılan analiz sonucuna göre 'L. monocytogenes' içermesi sebebiyle Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne uygun olmadığı tespit edilmiştir ve üretici işletmeye yasal işlem uygulanmıştır. Söz konusu ürünün toplatılması ile ilgili firmaya tanınmış olan yasal süre bitmiş olup, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 21. Maddesinin 5. fıkrasına aykırılık tespit edildiğinden, aynı kanunun 40. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi gereğince söz konusu ürünlerin en kısa sürede piyasadan toplatılması gerekmektedir. İl Müdürlüğümüz yapılan denetimlerde söz konusu ürüne rastlanılması halinde işlemlerin yapılarak Müdürlüğümüze bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederim." ifadeleri yer aldı.

ŞENPİLİÇ'TEN AÇIKLAMA

Şenpiliç'ten yapılan açıklamada, "10.02.2025 tarihinde ileri işlem pişmiş üretim tesisimizden Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından alınmış olan numunede 10.03.2025 son tüketim tarihli 'Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte' ürününde Listeria bakterisi tespit edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Bildirim üzerine, dağıtıma çıkan bir parti üründe risk olduğu tespit edilerek aynı tarihte geri çağırma prosedürünün hızla devreye sokulduğu, söz konusu ürünlerin tedarik zincirinden toplanarak işletmeye geri getirildiği aktarıldı.

Açıklamada, "İlgili parti öncesi ve sonrası akredite bir laboratuvarda yapılan analizlerde olumsuz hiçbir bulguya rastlanmamıştır. Piyasada ilgili partiye ait bir ürün bulunmayıp tüm üretim süreçlerimiz, hammaddeden son ürüne kadar Gıda Güveliği Politikamız doğrultsunda titizlikle yürütülmektedir." ifadelerine yer verildi.

L. MONOCYTOGENES BAKTERİSİ NEDİR?

Enfeksiyona neden olan patojenik bakteriler arasında en ölümcüllerden biri olarak biliniyor. Gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Hamile, yaşlı, yenidoğan ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için ciddi risk taşıyor. ABD Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre yalnızca bu bakteriden kaynaklı ölümler yılda 300'ün üzerinde. Yiyeceklerle bulaşan birçok mikrop vardır. Bunlardan Listeria gibi bazıları öldürücü olabilir.

NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?

Listeriozis, Listeria monocytogenes bakterisiyle kontamine olmuş gıdaların yenmesiyle ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyon. Genelde toprak ve suda bulunan listeria monocytogenes bakterisi hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri gibi gıdalardan bulaşıyor.

Listeriozisli kişide genellikle ateş ve kas ağrıları, bazen de öncesinde ishal veya gastrointestinal semptomlar görülür. Teşhis konmuş hemen her hastada bakteri sindirim sistemi kanalına yayılır. Belirtiler enfekte olan kişiye göre değişiklik gösterir.