TBMM'de yeni haftada tempo yüksek: ÖMK Genel Kurula geliyor

Yerel seçimlerin ardından sadece 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde mola veren Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni hafta da çok yoğun. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet cezalarını yarı oranda artıran Öğretmenlik Meslek Kanunu Genel Kurulda ele alınacak. Komisyonlarda ise 9. Yargı Paketi ile kamuda tasarruf tedbirleri görüşülecek.

TBMM'de yeni haftada tempo yüksek: ÖMK Genel Kurula geliyor

Öğretmenlik Meslek Kanunu, 9’uncu Yargı Paketi ve kamuda tasarruf tedbirleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tempoyu düşürmüyor. Hem Genel Kurul hem de komisyonlar Temmuz’un 2’nci haftasını yoğun gündemle karşılıyor.

Eğitimde şiddete yönelik cezaları artıracak olan teklif Salı günü Genel Kurul’a gelecek. Tüm eğitim çalışanlarına yönelik tehdit, hakaret ve saldırı gibi suçlarda cezalar yüzde 50 oranında artırılacak. Şiddet suçunda hapis cezası ertelenemeyecek, doğrudan tutuklama sebebi sayılacak, tutuksuz yargılama yolu kapatılacak.

Düzenleme ile Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Öğretmen adayları önce burada eğitim alacak, ardından atamaları yapılacak.

Adalet Komisyonu’nda da “9’uncu Yargı Paketi”nin görüşmeleri başlıyor. Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu ön ödeme kapsamına alınacak. Yalnızca hukuk fakültesi mezunları uzlaştırmacı olabilecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise “Kamuda Tasarruf Düzenlemesi” ele alınacak. Teklifle tasarruf tedbirlerini izleme, denetleme ve raporlama yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na verilecek. Deprem bölgesindeki 11 ilde nüfus kaybının hizmete yansımaması için adım atılacak.