Bu yılın ilk aylarında, Dutch Wildlife Health Center (DWHC) ve Sovon araştırma merkezlerine 2000'e yakın martının öldüğü bildirildi. Geçen hafta Flevoland'da bulunan yüzlerce martı da kuş gribinden öldü. Karkaslarla ilgili araştırmaları koordine eden DWHC'den Jelle Boontje, "Kara başlı martıların arasında kuş gribi oldukça yaygın" diyor.
ÖLÜM ORANLARI ÇOK ARTTI
Utrecht Üniversitesi'nde veterinerlik profesörü olan Arjan Stegeman bunu doğruluyor. "Sonbahardan bu yana, kuş gribine yakalanan kuşların sayısı oldukça sabit, ancak üreme mevsiminin başlangıcından bu yana kara başlı martılarda ölüm oranlarının arttığını gördük." Kara başlı martı çoktur ve ülkenin her yerinde bulunabilir. Kuşlar, üreme kolonileri kurdukları bataklık ve açık sulardaki adalarda uyurlar. Orada genellikle birçok kuşla birlikte otururlar.
KOLAYCA YAYILABİLİR
Stegeman, "Virüs daha sonra kolayca yayılabilir" diyor. Flevoland'da hayvanlar, üreme adalarında bir arada yatıyor, suda yüzüyor veya Kraggenburg yakınlarındaki Zwarte Meer'deki bir manzara resminin yanında son buluyordu. Nieuwsuur, ölü kara başlı martıları temizlemek için Rijkswaterstaat'a Zwarte Meer'e kadar eşlik etti. Stegeman bir süredir salgının boyutu ve süresi konusunda endişeliydi. "Önceki yıllarda virüs ilkbaharda tekrar ortadan kaybolmuştu, ancak şimdi ikinci kez kuş gribi 'yazın üzerine çıktı'. Virüs, kalan bir forma dönüştü."
HER YERDE ÖLÜ KUŞLARLA KARŞILAŞABİLİRLER
Stegeman, önümüzdeki aylarda yürüyüşçülerin daha fazla yerde ölü martılarla ve diğer kuşlarla karşılaşabileceğini düşünüyor. Profesör, "Martıların üreme mevsimi sona erdiğinde ve yavrular yaklaşık Haziran ortasından itibaren kızardığında, virüs martılar ve ayrıca kümes hayvanları arasında daha fazla yayılacaktır."
Buna bir şekilde karşı koymak için uzmanlar, ölü veya hasta kuşların mümkün olan en kısa sürede rapor edilmesini istiyor. Karkasların temizlenmesi enfeksiyon sayısını azaltmaya yardımcı olabilir. Yapabileceğimiz tek şey bu. Örneğin, sandviç sumruları arasında daha önceki bir salgından biliyoruz ki, leşleri temizlemenin küçük bir etkisi olabilir."
YÜZLERCE KÜMES HAYVANI İTLAF EDİLDİ
Ekim 2021'den beri Avrupa, şimdiye kadarki en büyük kuş gribi salgınıyla uğraşıyor. Virüs 37 Avrupa ülkesine yayıldı ve yüzlerce kümes hayvanı çiftliğinin itlaf edilmesine yol açtı. Vahşi doğada, virüs Avrupa'da 3000'den fazla kez tespit edildi. Yabani kuşlar aracılığıyla virüs daha önce hiç görülmediği bölgelere de ulaşıyor ve sadece kuşları etkilemiyor. Şu anda otuzdan fazla tür olmak üzere birçok ülkede enfekte olan memeli vakaları bildirilmiştir. Örneğin Aralık ayında Fransa'da bir kedi enfekte oldu, İspanya'da varyant vizonda bulundu ve ABD'de üç boz ayı kuş gribine yakalandı.
BAZI İNSANLARDA ENFEKTE OLDU
Bazı insanlar da enfekte oldu. Avrupa'da, iki kişi şu anda dolaşımda olan kuş gribi varyantı ile enfekte olduktan sonra semptomlar gösterdi. Ve bu yılın başında Ekvador'dan 9 yaşındaki bir kız çocuğu virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hollanda hükümetine bu konuda tavsiyelerde bulunan zoonoz uzman konseyi, Hollanda'da nüfus arasında yayılma riskinin hala düşük olduğunu söylüyor.
EN YÜKSEK YOĞUNLUKTAKİ HAYVANLARDAN BİRİ
Sağlık Bakanı Kuipers ile Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanı Adema'nın dün Temsilciler Meclisi'ne gönderdikleri bir mektuba göre uzmanlar teyakkuzun artırılması çağrısında bulunuyor. Mektupta, kesinlikle, Hollanda'nın dünyadaki en yüksek hayvan yoğunluklarından birine sahip olması nedeniyle de belirtiliyor.
KİTLESEL ÖLÜM İÇİN ENDİŞEYE MAHAL YOK
Uzmanlara göre kuş gribi enfeksiyonlarını izlemek bu nedenle çok önemli. Stegeman'a göre, Hollanda'da martıların kitlesel ölümü konusunda endişelenmemize gerek yok. "Elbette ciddi ama neyse ki nesli tükenmekte olan bir tür değil. Martı popülasyonu bağışıklık kazandıktan sonra kendi kendine iyileşecek."