Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dahil olmak üzere uzmanlar , memeliler arasında ölümcül salgınlara ilişkin artan kuş gribinin (H5N1) insanlara yayılmaya başlamasından endişe duyuyor.
HAYVAN POPÜLASYONLARINI YOK ETTİ
Mevcut kuş gribi salgınları, çiftçilerin geçim kaynaklarına zarar veren kümes hayvanları ve yabani kuşlar da dahil olmak üzere hayvan popülasyonlarını yok etti.
İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), DSÖ ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), ülkeleri mümkün olduğu kadar çok hayvanı kurtarmak ve insanları korumak için birlikte çalışmaya çağırdı.
TÜRKİYE'DE ENDİŞE İÇİNDE
Kanatlı hayvanların fazla olduğu Tekirdağ, Kırklareli, Afyonkarahisar, Denizli, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya gibi illerimizde durumdan dolayı korkmaya başladı. Virüsün yayılması durumunda Türkiye’yi sarması an meselesi.
İNSANLARA YAKIN OLAN MEMELİ HAYVANLARA BULAŞMAYA BAŞLADI
Örgütler, krizle ilgili ortak bir güncellemede şunları yazdı: "Kuş gribi virüsleri normalde kuşlar arasında yayılır, ancak biyolojik olarak insanlara kuşlardan daha yakın olan kedi gibi hayvanlara bulaşması endişeleri daha da arttırdı.
WOAH Bilim Departmanı Başkanı Dr. Gregorio Torres şunları ekledi: "Kuş gribinin ekolojisi ve epidemiyolojisinde, hastalık yeni coğrafi bölgelere yayıldığı ve olağandışı yabani kuş ölümlerine neden olduğu için küresel kaygıyı artıran yakın tarihli bir paradigma değişikliği var. Ve memeli vakalarında endişe verici artış gözlemlendi.” dedi.
Memeliler arasında birkaç ölümcül salgın vakası olmuş ve üç kıtada on ülke, 2022'den bu yana memelilerdeki salgınları WOAH'a bildirilmişyi.
EVCİL HAYVANLAR RİSK ALTINDA
İspanya'da çiftlik vizonlarındaki salgınlar, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki foklar ve Peru ve Şili'deki deniz aslanları dahil olmak üzere hem kara hem de deniz memelileri etkilendi. Evdeki hayvanlar da risk altındadır ve bazı ülkeler kedi ve köpeklerde H5N1 tespit edildiğini bildirmektedir .