TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu duyurdu! Yabancı kuralı yeniden değişecek! 2 kriteri ilk kez açıkladı

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Süper Lig’de 12+2 olarak uygulanan yabancı futbolcu kuralına kriter koyulması gerektiğini ifade ederek, “Süper Lig'de yaş ve milli sınırı gibi kriter koymak lazım. Artık Avrupa'da işi bitmiş futbolcuları burada gündem yapmak için bu milletin paralarını çarçur etmememiz lazım” dedi.

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu duyurdu! Yabancı kuralı yeniden değişecek! 2 kriteri ilk kez açıkladı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Süper Lig’de 12+2 olarak uygulanan yabancı futbolcu oyuncu kuralının tekrar gözden geçirileceğini ifade etti. Türkiye’nin dışa bağımlılığı zayıflatması için altyapıda oyuncu üretmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, “Dışa bağımlılığı azaltmak için üretmek zorundayız. Ürettiğiniz zaman güçlü olursunuz. Tükettiğiniz zaman her geçen gün zayıflarsınız. Amatörden başlayarak 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig'e ve altyapılara önem vererek üreten takımlar haline getirmemiz lazım” dedi.

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu duyurdu! Yabancı kuralı yeniden değişecek! 2 kriteri ilk kez açıkladı - Resim : 1

“ORTA AKILLA PROFESYONELLERİMİZ ÇALIŞACAK, BİR KURAL BELİRLENECEK, O KURAL SÜRE ZARFINDA BİR DAHA DEĞİŞMEYECEK”

İbrahim Hacıosmanoğlu örnekler vererek, yabancı kuralının yapılandırılması gerektiğini ifade ederek, “BAL liginde bile 30 yaşın üzerinde transfer yapılıyor. Amatör liginde yabancı oyuncu oynuyor. Bunu bizim gençlerimize hakaret olarak düşünüyorum, buna el atmalıyız. Amatörde değil, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig'de şahsi düşüncem yabancı oyuncu olmaması lazım. Süper Lig'de de biliyorsunuz kurallar koyuyoruz. Ancak maç oynanırken kuralları değiştiriyoruz. Yabancı sınırı koyuyoruz, bir sene sonra değiştiriyoruz. Orta akılla profesyonellerimiz çalışacak, bir kural belirlenecek ve o kural bize Cenab-ı Allah burada ne kadar süre verdiyse o süre zarfında bir daha değişmeyecek” ifadelerini kullandı.

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu duyurdu! Yabancı kuralı yeniden değişecek! 2 kriteri ilk kez açıkladı - Resim : 2

“SÜPER LİG'DE YAŞ VE MİLLİ SINIRI GİBİ KRİTER KOYMAK LAZIM”

Hacıosmanoğlu sözlerini şöyle değiştirdi:

"Paralar bu milletin paraları. Kulüplerimizden çıkıyor ama milli sermaye. Oyuncuları alıyoruz, bazen çok şöhretli oluyor, çok para veriyoruz. Uyum sağlamıyor, 6 ay sonra 'gidiyorum' diyor. 3 senelik yaptığın sözleşmenin parasını veriyorsun, gönderiyorsun. Süper Lig'de yaş ve milli sınırı gibi kriter koymak lazım. Artık Avrupa'da işi bitmiş futbolcuları burada gündem yapmak için bu milletin paralarını çarçur etmememiz lazım. Burada Sayın Cumhurbaşkanım hem Spor Bakanlığına hem de Millî Eğitim Bakanlığına iş düşüyor. Biliyorsunuz Alman futbolu dibe vurmuştu. Ülke olarak bir hamle başlattılar. 900 milyon avronun üzerinde bir bütçe ayırdılar. Okullardan başladılar üretimi artırma hamlelerine, 5 sene sonra Brezilya'da dünya şampiyonu oldular.”

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu duyurdu! Yabancı kuralı yeniden değişecek! 2 kriteri ilk kez açıkladı - Resim : 3

“TÜRK FUTBOLUNUN MARKA DEĞERİNİ LAYIK OLDUĞU YERE TAŞIMAK ZORUNDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a futbola verdiği destek için teşekkür eden İbrahim Hacıosmanoğlu şöyle konuştu:

 "Çocukken Avrupa maçlarını seyrederdik. Zemine bakardık, evin halısından daha güzeldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın 20 yıllık döneminde hemen hemen her ilimizde Avrupa standartlarına göre statlar yapılmış. Bazıları siyaset yapıyorum diye beni eleştirdi. Bu hizmeti kim yapıyorsa başımızın üzerinde taşırız. Önce futbol ailesi olarak sonra da bu konuya ortak olacak bakanlıklarımızla beraber ortak çalışıp ilkelerimizi belirleyip Türk futbolunun marka değerini layık olduğu yere taşımak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

YABANCI KURALININ DETAYLARI

TFF'nin sezon başında profesyonel liglerdeki futbolcu uygunluklarıyla ilgili alınan kararlar şöyle:

• Trendyol Süper Lig'de, A Takım listesindeki futbolcu sayısı 26'dan 28'e çıkarılırken, Türkiye A Milli Takımı'nda oynama uygunluğu olmayan 14 futbolcunun A Takım listesine yazılabilmesine imkan sağlandı. Müsabaka isim listesine bu futbolculardan 12'sinin yazılabilmesi uygulamasına devam edilmesi kararlaştırıldı.

• Trendyol 1. Lig'de, A Takım listesine yazılacak Türkiye A Milli Takımı'nda oynama uygunluğu olmayan futbolcu sayısı 8 olarak belirlendi. Bu futbolculardan müsabakaya devam eden kadroda sahada aynı anda en fazla 6'sının bulunabilmesine imkan sağlandı.

• TFF 2 ve TFF 3. Lig'de 2023 - 2024 sezonunda uygulanan futbolcu uygunluklarının yaş düzeltmeleri yapılmak suretiyle bu sezon da aynen devam etmesi kararlaştırıldı.