Çocuk giysilerinde ölümcül tehlike! Bakanlık devreye girdi

Bazı ihraç çocuk giysileri, boğulma riski taşıyan, standart dışı kordonları nedeniyle Avrupa Birliği’nden uyarı aldı. Bakanlık yetkilileri, söz konusu ürünlerin iç piyasaya verilmeyip imha edildiğini söyledi.

Çocuk giysilerinde ölümcül tehlike! Bakanlık devreye girdi

Ticaret Bakanlığı tarafından 2021 yılı okul dönemi tekstil ürünlerinde yapılan denetlemelerde çocuk giysilerinin yapımında kullanılan kordon ve büzme iplerinin standartlara uygun olmadığı belirlendi.Bu ürünlere, idari para cezası, ilan, piyasaya arzının yasaklanması ve piyasadan toplatılması yaptırımlarının uygulanacağı açıklandı.

Konu ile alakalı olarak ihracatı yapan firmalar uyarıldı. Uyarıda, çocukların sağlığını korumak ve AB’de Türk ürünlerinin imajını koruyarak olası maddi kayıpların önüne geçebilmek için üretici ve ihracatçıların mevzuat ve standartlara uyması istendi.

 Boğulma tehlikesi

Sözü edilen standart, 14 yaşına kadar olan çocuklar için kostümler ve kayak giyim dahil olmak üzere, çocuk giyim ürünlerinde kullanılan kordon ve büzme iplerini kapsıyor. Çocuk giysilerinde olan uzun kordonlar ve büzme iplerinin boğulma ve yaralanmaya neden olabildiği ifade ediliyor.

RAPEX (Avrupa Birliği Topluluk Hızlı Alarm Sistemi) tarafından son 3 yılda toplanan ürünlerle ilgili Türkiye’ye yapılan 148 bildirimden 54’ü için AB üyesi ülkelerce, çocukların sağlığı açısından riskler taşıdığı tespit edildi. Bu ürünlerin piyasa denetiminin Ticaret Bakanlığı tarafından yapıldığı ifade edildi.

 İmha ediliyor

Milliyet’e bilgi veren Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Avrupa Birliği’yle uyumlaştırılan Türk mevzuatına göre ürünlere üretim safhasında denetim yapıldığını, daha sonra iç piyasa ya da ihracata yönelik arzda bulunulduğunu belirtti. Yetkililer, “Bazen gözden kaçan olabiliyor, RAPEX sistemi yakalıyor” dedi.

Türkiye’ye de Avrupa’dan ithalat yapıldığını hatırlatan yetkililer, gelen ürünlerin sertifikasına bakıldığını, ayrıca risk esaslı denetim yapıldığını ifade ederek, “Biz de uygunsuzluk yakalarız, bunu bildiririz” bilgisini verdi. Yetkililer, ihracattan geri döndürülen ürünlerin iç piyasaya verilmesinin söz konusu olmadığını, üretici firmasınca imha edilmesinin sağlandığını kaydetti.

Kaynak:Milliyet