Havaların yaza dönmesiyle beraber uzmanlar aylar öncesinden kene uyarıları yapmıştı. Yurdun dört bir yanında görülen keneler tehlike saçmaya başladı.Uzmanlar bugün ikinci ve son uyarısını yaparak herkesin adeta kalkanını almasını önerdi.
UYARILAR YAPILMIŞTI
Vakaların giderek artmasıyla beraber Tokat, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Kırklareli, Erzurum, Erzincan, Yozgat ve Kırşehir illerine peş peşe uyarılar yapılarak herkesin dikkatli olunması istenmişti.
BU SABAH HAYATINI KAYBETTİ
Bu sabah Sivas’tan korkutan bir haber geldi. Sivas’ta yaşayan Cemil Gürbüz'ün vücuduna kene yapıştı. Bir süre sonra rahatsızlanan Gürbüz, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle tedavi gördü. Gürbüz burada yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
İKİNCİ BİR ŞOK YAŞANDI
Herkes ilk bir şoku atlamamışken Sivas’tan aynı gün içerisinde bir ölüm haberi daha geldi. Sivas’ta Zafer İyidoğan yakınlarını ziyarete gittiği İmranlı ilçesine vücuduna yapışan keneyi kendi elleriyle çıkardı. Rahatsızlanan İyidoğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi hastanesinde tedavi altına alındı. Bir süre tedavi gören İyidoğan, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Bu ölümlerle birlikte bu yıl içerisinde Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi şüphesiyle ölenlerin bilinen sayısı 5'e yükseldi.
KENELERE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER SIRALANDI
-Keneler uçma ve sıçrama kabiliyeti olmadığından yerde bulunulurlar. Bu nedenle uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olunması gerekmektedir.
Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler tarafından böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürmeleri veya elbiselerine emdirerek kullanmaları, kenelerin bir kaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir.
-Kenelerin bulunabileceği yerlerde veya piknik alanlarında, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli. Pantolonlar çoraplarının içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir.
Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştıracağından tercih edilmelidir.
-Vücut, (koltuk altı, kulak içi ve çevresi, göbek deliğinin içi, dizlerin arkası baz ve kıllı bölgelerin içi ve çevresi, bacak arası,bel bölgesi) kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli veya kene bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden uzak tutularak çıkartılmadır.
-Kenenin uzaklaştırılmasından sonra ellerin su ve sabunla yıkanması, kenenin ısırdığı bölgenin ise iyot çözeltisi gibi antiseptikle, alkolle veya deterjanlı su ile temizlenmesi gerekmektedir.
-Vücuduna kene yapışan kişiler 10 güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı, kusma gibi şikayetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
-Keneler çıkartılırken öldürülmeli ve patlatılmamalıdır.
-Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerilerine sigara basmak, kolonya veya gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
-Hayvancılıkla uğraşan kişiler, hayvanlarını Mart-Eylül ayları arasında kene yönünden mutlaka ilaçlatmalı, hayvanları meradan geldikten sonra mutlaka kene yönünden kontrol etmelidir.
-Kene bulunan hayvan barınakları, il/ilçe tarım müdürlüklerinin sorumluluğunda uygun ilaçlarla usulüne uygun olarak ilaçlanmalıdır.
-Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler, hayvan, veya hasta insanların kan ve kan ve vücut sıvıları ime temastan kaçınmalı, temas halinde mutlaka eldiven, önlük, gözlük ve maske gibi koruyucu önlemler alınmalıdır.