Tokat’ın Sulusaray ilçesinde aktif olarak kullanılan tarihi köprü dikkat çekiyor. Yapımının antik dönemlere kadar uzandığı öne sürülen Sulusaray Köprüsü günümüzde de aktif olarak kullanılıyor.
MİMARİSİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Tokat'ın Sulusaray ilçesinden geçen Çekerek Irmağı üzerinde bulunan Roma dönemine ait köprü, yöre halkı tarafından büyük talep görüyor. Kitabesi kaybolduğu için kesin inşa tarihi bilinmeyen ve ilçedeki diğer kalıntılar gibi Roma döneminden kalma olduğu düşünülen köprü, her iki kıyıdan itibaren büyük kemere doğru hafif yokuşlu şekildeki mimarisiyle dikkat çekiyor.
İKİ GÖZÜ DİĞERLERİNDEN DAHA GENİŞ
Altı kemerden oluşan köprünün ortada yer alan iki kemer gözü diğerlerinden daha geniş ve yüksek yapısıyla dikkat çekiyor. Yapıldığı dönemdeki ismi bilinmese de günümüzde Sulusaray Köprüsü olarak isimlendirilen yapı, ilçe halkı tarafından kullanılıyor.
2 DEFA TADİLAT GÖRMÜŞ
Büyüklerinden duyduğu kadarıyla köprünün Roma dönemine ait olduğunu söyleyen Burhanettin Erden, “Duyduğumuza göre Roma dönemine ait olduğu bildiriliyor. Birisi deprem olmak üzere 2 defa tadilat görmüş. Güzel bir tarihi köprü, ilçedeki görevliler sahip çıksa daha güzel olur” dedi.
Etrafı dağlarla çevrili bir ova üzerinde, Çekerek ırmağı kıyısında yer alan Sulusaray (Sebastapolis) Tokat il merkezine 67 km. uzaklıkta rakımı 1030 olup, nüfusu 3409'dur. 20 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olmuştur. İlçe merkezinde yer alan Antik kent tarihi ilk Tunç Çağında başlayan büyük bir höyük üzerine kurulmuştur. Bazı kaynaklarda M.Ö. 1. yy.'da kurulmuş olduğu kaydedilmektedir.
KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜ AÇIĞA ÇIKTI
Sulusaray'ın yaklaşık 3 km. güneyindeki Ilıca Köyü yakınlarındaki Asklepion olması muhtemel, tabanı mozaiklerle kaplı bir yapı açığa çıkarılmıştır. Roma Dönemi'nde önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Sebastapolis antik kentinin çok küçük bir bölümü açığa çıkarılabilmiştir.