Arkeologlar toprağı kazarken ve dinozorlar üzerine çalışmalarını yürütürken alanlardan birinde avcılar tarafından vahşice başlarının gövdelerinden kesildiğine dair kanıtlar bulundu.
ISIRIK İZLERİNE RASTLANDI
Current Biology dergisinde 19 Haziran'da yayınlanan bir makaleye göre , yaklaşık 240 milyon yıl öncesine, Triyas dönemine tarihlenen iki Tanystropheus türüne ait baş ve boyun fosilleri üzerinde net ısırık izlerine rastlandı.
Tanystropheus'un incelediğimiz iki örneğinin, Tanystropheus'un büyük bir türüne ve diğerinin çok daha küçük bir türe ait olduğu uzun zamandır biliniyordu.
AYRINTILI OLARAK ARAŞTIRILMAMIŞTI
Almanya'daki Staatliches Museum für Naturkunde Stuttgart'ta Triyas sürüngen evrimi araştırmacısı ve makalenin ortak yazarı Stephan Spiekman, "Bazen bu boyunların avcılar tarafından ısırıldığı iddia edildi, ancak bu hiçbir zaman ayrıntılı olarak araştırılmadı" dedi.
Derin bir araştırma yürüttüklerini söyleyen Spiekman "Biz her iki örnekte de, yırtıcı hayvanların dişlerine karşılık gelen bir dış hattaki kemiğin açık deliklerinden ve ayrıca dişlerin kemik yüzeyini çizmesinden kaynaklanan oluklardan oluşan net ısırık izleri bulduk. Stuttgart'a döndüğümüzde, verilerini yakından inceledik ve her iki örnekte de boyunların ısırıldığını doğruladık; bu, uzun boyunlu bir deniz sürüngeninde baş kesmenin ilk net örneğini temsil ediyor" şeklinde konuştu.
YARATIKLARIN KAFALARI BOYUNLARINDAN VAHŞİCE AYRILMIŞ
Devasa yaratıkların kafalarının gövdelerinden ayrıldığını açıklayan uzmanlar “Her iki bireyde de aynı temel modeli görüyoruz: Boyunlarının arka yarısında ısırılmışlar, ancak yine de gövdeye bağlandığı yerde boyunlarının daha kalın tabanının önünde
. Bu muhtemelen boynun en ince kısmıydı ve kafadan uzakta ve bu nedenle özellikle savunmasız bir nokta.Elbette, sadece iki örnekle, bunun avcılar için kasıtlı bir avlanma stratejisi olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz, ancak bu çok olası ve mantıklı olurdu” dedi.
Tanystropheus olarak bilinen dinazor türleri ise, içten oyuk olan son derece uzun ve ince boyun omurlarına sahipti. Bu ince ve hafif boyun kemikleri, bu nedenle, yırtıcılarının kırılan çenelerine karşı çok daha savunmasızdı.
"GELECEKTE ARAŞTIRMAK İSTEYECEĞİMİZ BİR KONU"
Tanystropheus'un boyunlarının hedef alınmış olması, bunun plesiosaurlar için de bir sorun olduğu anlamına gelmez. Aslında, daha birçok plesiosaur fosili bilinmektedir, yüzlerce ve hiçbiri kesin olarak gösterilmiyor. Bunun plesiosaurların boyunlarına saldırılmadığı veya boyunlarının hala hedeflenip hedeflenmediği anlamına gelip gelmediğini kesin olarak bilmiyoruz, ancak çok kalın oldukları için ısırıklar kemiğe nüfuz etmedi. Spiekman, gelecekte araştırmak isteyebileceğimiz bir şey" dedi.