Ullastret şehrinin en azından MÖ 6. yüzyıla kadar uzandığı düşünülüyor ve şehir ilk olarak 1930'larda keşfedildi. Uzmanlara göre, şehir MÖ 2. veya 3. yüzyılda terk edildi.
EN ÖNEMLİ KEŞİFLERDEN BİR TANESİ
"MAC Ullastret'teki son kazılar, yüz yılı aşkın bir süre önce kurumuş olan Ullastret gölünün ortasında, şehrin aşağı kısmına doğru anıtsal bir girişin varlığını doğrulamıştır. Bu keşif, bugüne kadarki en önemli keşiflerden biridir. Katalonya Arkeoloji Müzesi, buluntuyu açıklayan bir Facebook gönderisinde, "Son yıllarda bu grupta yapılan önemli olanlar" dedi.
KURUMUŞ GÖLÜN OLDUĞU BÖLGEDE BULUNDU
Şehrin aşağı kısmına bir giriş noktası olduğu düşünülen kapı, devasa taş bloklarla kaplıydı. Buluntu, Katalonya Arkeoloji Müzesi ve SPAHI (Polyorcetic Systems of Access to İber Habitats) tarafından 6-30 Haziran 2023 tarihleri arasında Barselona'nın yaklaşık 120 km kuzeydoğusunda bulunan kurumuş Ullastret Gölü bölgesinde yapılan kazılar sırasında bulundu.
SON KEŞİFLE KANITLANMIŞ OLDU
2016 yılında arkeologlar, 19. yüzyılın ortalarında kurutulan göl yatağında şehre büyük bir giriş yolu olabileceği teorisini ortaya attılar. Bu teoriler artık bu son keşifle kanıtlanmıştır. Devasa girişin, her biri 2,2 metre genişliğinde iki paralel koldan oluştuğu bulundu.
ÇOK İYİ İŞLENMİŞ BÜYÜK TAŞ BLOKLARDAN İNŞA EDİLDİ
Katalonya Arkeoloji Müzesi'nden tercüme edilen bir açıklamada, silahların "yerleşimin batı tarafındaki çevreyi kapatan duvar bölümüne dik olarak düzenlenmiş, çok iyi işlenmiş büyük taş bloklardan inşa edildiği" belirtildi. Bu duvarlar, şehrin ana caddelerinden birinin başlangıcı görevi gören 3,9 metrelik bir koridoru çevreliyordu.
ÇAĞININ EN BÜYÜK KENTSEL ALANI
İber şehri, Indigete kabilesi tarafından inşa edildi ve Katalonya'da keşfedilen çağının en büyük kentsel alanı. Ullastret aslında Puig de Sant Andreu ve Illa d'en Reixac tepelerinin karşısındaki iki yerleşimi kapsıyor ve bu ağ geçidi l'Illa d'en Reixac'ın kuzeybatı kesiminde bulunuyor. Daha önce şehir içinde bulunan kalıntılar arasında ev kalıntıları, tahıl siloları ve tapınaklar yer alıyor. Zirvede, şehrin 6.000'den fazla insanı barındırdığı düşünülüyor.
ŞEHRİ TERK EDERKEN KAPATTILAR
Geçit tamamen taş bloklarla kapatılmış olarak bulundu. Arkeologlar, kapının bloke edilmesinin sebebinin şehri terk edildikten sonra kapatmak olduğunu öne sürüyorlar. Muhtemelen İber yarımadasının kuzeydoğusundaki ikinci Pön savaşı nedeniyle MÖ 3. yüzyılın sonunda veya 2. yüzyılın başında bırakıldığı düşünülmektedir. Bu savaş MÖ 218'den 201'e kadar sürdü ve Kuzey Afrika ve İspanya'nın çoğuna hükmeden Kartaca ile o zamanlar İtalya ve yakınlardaki Sardinya ve Korsika adalarıyla sınırlı olan Romalılar arasındaydı.
TARİHİ DEĞERE SAHİP KALINTILAR
Arkeologlar, burada yaşayan insanların yaşamları ve şehri terk etme sebepleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bölgeyi incelemeye devam etmeyi umuyorlar. Bildiride, "Bulgu, Ullastret'in tüm İber arkeolojik sit alanında, hala kazılmayı bekleyen büyük tarihi değere sahip kalıntıların olduğunu doğrulamaktadır."