Topraktan da derinde yerin altında yaşıyor... Dikenli kabukları var... Birazdan teker teker toprağı delerek yukarı çıkacak
Topraktan da derinde yerin altında yaşıyorlar. Bir anda tek tek toprağın içinden çıkıp dikenli kabuğunun altından örtüsünü çıkaracak. Dünyanın en ilginç mantarlarından biri olan peçeli kadın mantarının yetiştirilme görüntüleri, herkesi hayrete düşürdü. Kimse onun nasıl büyüdüğünü görmemişti.
Dünyanın en ilginç mantarlarından biri olan peçeli kadın mantarı olarak bilinen Phallus indusiatus, hızlandırılmış yetiştirilme görüntüleri ile sosyal medyada dikkat çekti. Topraktan da derinde yerin altında yaşıayan mantarın önce şapka kısmı büyüdü. Hemen ardından şapkasından aşağı inen gelinlik benzeri yapı ise onu diğer mantarlarından ayıran en önemli özelliklerinden biridir.
İLK YUMURTA FORMU İÇİNDE GELİŞİR
Mantar gövdesi ilk yumurta formu içinde gelişir. Yumurtanın peridiumu, bir volva oluşturmak üzere yırtıldığında, “boynuz” birkaç dakika içinde ortaya çıkar ve ardından yavaş yavaş dantelli beyaz örtü neredeyse yere iner (Perdenin alt kısmı çürümeye başladığında sarımsı olur). Mantar tipik olarak 15 ila 25 cm boyundadır. Şapkasının çapı 1.5 ila 4 cm ve sapının ki ise 1.5 ila 2.5 cm kadardır.
SİNEK VE BÖCEKLER YARDIM EDİYOR
Sapın (gövde) tepesinde, zeytin-kahverengi sporlu gleba kaplı, gövdeden daha geniş, düz tepeli konik-dışbükey bir şapka bulunur. Şapkasının yükseltilmiş petek dokusu, gleba’nın altında görülebilir. Şapka yumurtadan çıkar çıkmaz böcekler ona saldırır ve glebayı yerler. Yapışkan gleba’nın bir kısmı böceklerin bacaklarına yapışır. Bu sporlar bu şekilde bir yerden başka bir yere taşınır. Phallus türlerinin üreme ve çoğalmalarında sinek ve böceklerin yardımı asla inkar edilemez.