''Torba yasa Meclis'ten geçti mi?'' sorusu, milyonlarca vatandaşın gündemine yerleşti. Torba kanun teklifinin 16 Ekim saat 17.00'a kadar muhalefet şerhlerine verilmesine ve TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirilmesi kararı alınmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu emeklilere ek 5 bin TL ödemesi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek torba yasaya eklenmişti. Vatandaşlar, ''Torba yasa ne zaman çıkacak?'' sorusuna yanıt arıyor. Özellikle fiyat istikrarını hedefleyen, dezenflasyon çalışmaları kapsamında da yeni düzenlemelerin torba kanun teklifinde sıralanması bekleniyor.
İşte, ''Torba yasada neler var?'' sorusunun yanıtı ve tüm ayrıntılar...
TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?
Emeklilere ek 5 bin TL, ev hanımlarına emeklilik, faizsiz evlilik kredisi ve Aile ve Gençlik Bankası gibi konuların yer almasının beklendiği Torba Teklif henüz Meclis'ten geçmedi.
Son gelişmede torba yasanın 16 Ekim saat 17.00'a kadar muhalefet şerhlerine verilmesine ve TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirilmesini karar verilmişti.
Emeklilere tek seferlik 5 bin liralık ödeme düzenlemesi de komisyonda görüşülerek torba yasaya ek madde olarak eklenmesi kabul edildi. Buna göre çalışmayan emeklilere kasım ayının ilk çeyreğinde tek sefere mahsus olarak 5 bin lira ödeme yapılması, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirilecek. Yasa düzenlemesine göre hem emekli olup, hem fiilen çalışmayı sürdürenlere ve ekim ayı içerisinde iş akdini fesheden emeklilere ise ödeme yapılmayacak.
Öte yandan ev hanımlarına emeklilik, faizsiz evlilik kredisi ile Aile ve Gençlik Bankası ayrıntılarının da torba teklifte yer alması ön görülüyor.
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden görüşmesi sona erdi. Kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Düzenleme, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptırımlara ve turizm amaçlı kiralanan konutların tabi olacağı mevzuata ilişkin hükümleri kapsıyor. Tek seferde 100 günden fazla süreli yapılan kiralamalar ise teklifin kapsamı dışında tutuldu. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması gerekecek. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılmasına karar verildi. İzin belgesi sahibi, gerçek kişi ise ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde mirasçılar tarafından başvuruda bulunulmaması veya tüzel kişi ise tüzel kişiliğinin sona ermesi durumunda izin belgesi geçersiz hale gelecek. Ancak kullanıcıların hakları, sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek.