Trabzon'da riskli binaların yıkılmasına karar verildi
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, arka arkaya yaşanan sel felaketlerinin ardından dere yataklarında bulunan ve risk taşıyan binaların bir ay içinde tespit edilerek en acillerinden başlayarak yıkılacağını açıkladı. Trabzon'da 8 kişi hayatını kaybederken kayıp 2 kişi bulunamadı.
Zorluoğlu, 18 Haziran'da Araklı ilçesi Çamlıktepe ile Yeşilyurt mahallelerinde yaşanan sel ve heyelanların ardından, devletin ilgili birimlerinin tüm imkanlarını seferber ettiğini söyledi.
Bölgede ortalamanın altında, metrekareye yaklaşık 13 kilogram yağış düştüğünü belirten Zorluoğlu, şöyle konuştu:
"Bölgedeki hadise farklı gelişti. Köyün yaklaşık kuş uçuşu 5 kilometre yukarısında, tepeden çok büyük bir kütle, daha önceki yağışlar sonucu toprağın yumuşamış olması nedeniyle koptu. Kayarak dere yatağına indi, sürüklendi, bir yerde set oluşturdu. Büyük bir basınçla beraber gelerek Çamlıktepe Mahallesi'nde dere yatağına yapılmış resmi ve özel yapıların yanı sıra çeşitli vesilelerle mahallede yaşayan insanlarımızı önüne katarak aldı götürdü. Bu olay neticesinde 10 vatandaşımız sele kapıldı ve kayboldu. 2 vatandaşımız da yaralı kurtuldu."
Sele kapılanlardan 8'inin cansız bedenine ulaşıldığını, 2'sini arama kurtarma çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü anlatan Zorluoğlu, olayda yaşamını yitirenlerden 3'ünün Büyükşehir, birinin Araklı belediyelerinin, diğerinin de DSİ'nin çalışanı olduğunu ifade etti.
DSİ, AFAD, karayolları, jandarma, emniyet ve diğer ilgili kuruluşlarla olayın ilk anından itibaren gerekli koordinasyonun sağlandığına işaret eden Zorluoğlu, "Valimizin riyasetinde çok hızlı çalışma gerçekleştirildi. Oradaki yol, köprü, altyapı, içme suyu, elektrik gibi meselelere geçici çözümler bulduk. Kalıcı çözümler de bulacağız. Devletimiz çok güçlü, çok büyük bir devlet. Ancak oradaki 7 vatandaşımızı toprağa vermemiz ve 3 vatandaşın da bulunamaması bizi en çok yaralayan ve üzen taraf oldu." ifadelerini kullandı.
Bakanlar Soylu ve Pakdemirli'nin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da olay yerine geldiğini anımsatan Zorluoğlu, Araklı Hükümet Konağı'nda kurulan kriz merkezinde sadece Çamlıktepe Mahallesi'ndeki sel felaketinin değil Doğu Karadeniz'in ele alındığını bildirdi.
Acil eylem planı
Bakan Kurum başkanlığında yapılan toplantı sonrasında, dere yataklarındaki risk taşıyan binaların kaldırılması konusunda eylem planı hazırlandığını ifade eden Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Karar aldık. Valilik uhdesinde belediyemizin de yakından destek vereceği bir komisyon kuruyoruz. Trabzon'daki tüm ana dere vadilerinde risk taşıyan binaları bir ay içinde tespit edeceğiz. Bunları risk gruplarına göre ayıracağız ve en acillerinden başlayarak yıkacağız. Hak sahiplerine TOKİ aracılığıyla inşallah yeni konutlar vereceğiz ama geçiş sürecindeki kira desteğini de sağlayacağız."
Zorluoğlu, yapılacak çalışmaya ilişkin "En azından bu tür vakalarda can kaybını tamamen ortadan kaldıracak ya da minimize edecek önemli bir tedbirdir ve biz bunda inşallah kararlıyız. Sayın Valimizin de başkanlığında ilimizde bu uygulamayı hayata geçireceğiz. Trabzon'da artık bu tür felaketlerde ölümler olsun istemiyoruz." diye konuştu.
Denize kadar olan bölgelerde bu tür sel ve heyelan risklerinin minimize edilmesi için birçok kuruma görev düştüğünü anlatan Zorluoğlu, "Bunları da takip etmek, koordine etmek bizim işimiz. DSİ Bölge Müdürlüğümüz ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, bu bakımdan da eksik kalan hususları tamamlama yoluna gideceğiz. Birtakım setleme yapılması gereken yerler var. Belki heyelanla ilgili atılması gereken adımlar var. Bunları da yakından takip edeceğiz." dedi.