Tüketici en çok ondan şikayet ediyor! Çok uçanlar dikkat… Bol bol alıp 'milim milim' veriyorlar

Yurt içi veya yurt dışına sıklıkla seyahat eden vatandaşlar son dönem eskiye göre kazandıkları millerdeki düşüşten şikayetçi. İçinde Türk Hava Yolları'nın (THY) da bulunduğu birçok havayolu şirketi için aynı durum geçerli. Uçuşlarda kazanılan miller ile bilet fiyatları arasında uçurum oluştu. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, tv100'e yaptığı açıklamada, “Tüketici en çok da ondan şikayet ediyor” diyerek bilinmesi gerekenleri açıkladı. İşte detaylar...

Tüketici en çok ondan şikayet ediyor! Çok uçanlar dikkat… Bol bol alıp 'milim milim' veriyorlar

Yurt içi veya yurt dışına sıklıkla seyahat eden vatandaşlar havayolu şirketlerinin eskiden olduğu kadar mil kazanma avantajlarının kalmadığını ifade ediyor. Önceden Türk Hava Yolları (THY) ile uçan bir vatandaş binlerce mil kazanırken mevcut durumda kazandığı miller 500'ü aşmıyor. Vatandaşlar bilet fiyatları ile kazanılan miller arasındaki uçurumu görünce hayrete düştüklerini söyledi. 

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuyla ilgili tv100'e yaptığı açıklamada, millerin tüketici için cazip hale getirilmesinin ardından kısıldığına dikkat çekti. 

Satıcının mil puanlarını “sadece iç hatlar” ya da “sadece dış hatlar” gibi ifadelerle değiştirmesinin de mümkün olmadığını kaydeden Ağaoğlu, “Bu kısıtlamalar geçerli değil. Tüketici aleyhine şirketler önceden sözleşme ve ilanlarında yer almayan bir şartı sonradan getiremez. Tüketici en çok da ondan şikayet ediyor. ‘Sözleşme koşullarını dilediğimiz zaman değiştirebilir ya da kampanyayı sonlandırabiliriz’ şeklindeki madde geçerli değildir. Haksız şarttır. Kanunda açık hüküm var. Tüketici sözleşmeleri belirtilen süre neyse o sürenin sonuna kadar tüketici aleyhine değiştirilemez” ifadelerini kullandı.

Benzer bir sorun CIP salonlarında da yaşanıyor. Ağaoğlu’nun aktardıklarına göre; CIP’lere girilecek miktar önceden belliyse o miktar azaltılarak diğerlerine giriş imkanı sağlanabilir. Girişi zorlaştırarak sözleşmeyi çift taraflı olarak değiştirmek mümkün değil. Borçlar kanununa göre akitler 10 yıl. Bildirimde bulunmak gerekiyor.

Yıl sonuna dikkat!

Toplanan millerin yıl sonunda silinmesi riski de bulunuyor. Tüketici kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre tüketicilerle akdedilmiş olan sözleşmeler süresi sonuna kadar tüketici aleyhine değiştirilemez. Açık tarihli verilmiş bir puan kullanma hakkı sonradan sınırlandırılamaz.

Bu durum vefat eden tüketicilerin varisleri için de geçerli. Varislerin de bu puanları kullanma hakkı bulunuyor.

Mağduriyet yaşayacak tüketicilerin önlem olarak yıl sonunda önce kartlarında biriken puanları kullanmaları, kendilerine kart çıkarılan kuruluşlarca gönderilen mesajları dikkatle takip etmeleri, sorun çıktığı taktirde 30 bin liraya kadar olan çekişmelerle ilgili Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurmaları gerekiyor. Yıl sonunda bu rakam 66 bin liraya yükselecek.