Tüketici Hakem Heyetleri'ne en çok ayakkabı şikayeti geliyor!
5 bin 650 liraya kadar satın alınan ürünlerle ilgili şikayetleri inceleyerek karara bağlayan Tüketici Hakem Heyetleri'ne en çok başvuru ayakkabı konusunda oluyor.
Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Aykut Şener, günde en az 15 tüketici başvurusu aldıklarını, en fazla ayakkabıdan yana şikayetlerin kendilerine ulaştığını söyledi.
Tüketiciler satın aldıkları ürünlerle ilgili sorun yaşadıklarında ilçe kaymakamlıklarına bağlı olarak oluşturulan tüketici hakem heyetlerine başvurabiliyor. Tüketici hakem heyetleri, 5 bin 650 liraya kadar ücretle alınan her türlü üründe oluşan tüketici şikayetlerini inceliyor.
Bilirkişiler ve alanında uzman kişilerden oluşan heyet, satın alınan maldaki şikayetleri değerlendirerek ortalama 1 ayda karara bağlıyor. Bu yolla mahkemelerdeki yoğunlukta azaltılırken daha hızlı sonuç elde edilebiliyor.
İstanbul'un Fatih ilçesi Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Aykut Şener, heyetin çalışma metodu ve gelen şikayetlere ilişkin bilgi verdi.
- Fatura şart
Başvuru sürecinde tüketicinin aldığını ürünün faturası kesinlikle bulundurması gerektiğinin altını çizen Şener, “5 bin 650 liraya kadar alınan belgeli, faturalı ürünlerde tüketicilerin olası şikayetlerini değerlendiriyor ve karar veriyoruz. Gıdadan tekstile beyaz eşyadan cep telefonuna kadar bütün ürünlerdeki tüketici başvurularını inceliyoruz” dedi.
- “5 liralık ürün de şikayet ediliyor”
Kendilerine çok ilginç şikayetlerin geldiğini belirten Şener, “Tüp bebek tedavisi başvurusunda bulunmuş, sonrasında sorun yaşan bir tüketici bize ulaştı. Bunun yanında 5 liraya satın aldığı küçük tokadan şikayetçi olan bir tüketici de bize başvurdu. Her türlü şikayete cevap vermeye çalışıyoruz” dedi.
- ”Günde en az 15 şikayet geliyor”
Tüketicilerden günde en az 15 şikayet geldiğini söyleyen Şener, başvuru sürecinin ardından inceleme ekibi görevlendirdiklerini, sektörüne göre bilirkişilerden oluşan ekiplerin ürünü incelediği ve satıcıya beyanda bulunduklarını anlattı. Sonrasında 15 gün içerisinde satıcıdan gelecek cevaba göre değerlendirme yaptıklarından bahseden Şener, satıcıdan cevap gelmeyince tüketicinin haklı sayıldığını ve malın iadesi ya da değişiminin yapılmasına karar verdiklerini kaydetti.
- “Bizzat kendileri ürünleri görüp satın alsınlar”
Her tüketicinin satın aldığı ürünle ilgili sorun yaşaması durumunda ikamet ettikleri ilçe kaymakamlıklarına başvuru yapabileceğini dile getiren Şener, tüketicileri online mecrada satın alınan ürünlere karşı da uyardı.
Şener, “Kötü niyetli satıcılar var. Tavsiyem; bizzat kendileri ürünleri satın alsınlar” dedi.
- “En çok şikayet ayakkabıdan geliyor”
Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Şener, en çok ayakkabı, cep telefonu gibi ürünlerde kendilerine şikayetlerin geldiğini vurgulayarak, “Tüketiciler hizmet almadan ödedikleri paraları bizim vasıtamızla geri alabilirler” şeklinde konuştu.