Tüketicinin alternatif yolu: Hakem Heyeti
Önemli bir uyuşmazlık çözüm yolu olan tüketici hakem heyetlerinde parasal sınır miktarının ne olduğunu, e- devlet üzerinden nasıl başvuruda bulunulabileceğini ve tüketiciye olan faydasını yazımızda birlikte inceleyelim.
Adli yargılamaların uzun ve masraflı olması sebebiyle tüketicinin çok daha az masraf ve hızlı bir şekilde kayıplarının giderilmesi adına il ve ilçe merkezlerinde kurulan tüketici hakem heyetleri sayesinde vatandaş daha hızlı ve kolayca hakkını arayarak kayıplarını giderebilmektedir.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ
Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla hakem heyetleri oluşturulmakta; tüketiciler ile satıcılar ve sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözümünde adil, hızlı, basit ve en az masrafla çözüme olanak sağlayan adli yargı dışında alternatif bir çözüm yoludur.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; bugüne kadar 16 milyonun üzerinde uyuşmazlık yargıya intikal etmeden Tüketici Hakem Heyetleri tarafından karara bağlandığı tespit edilmiştir.
E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURULABİLİR
Tüketiciler e-devlet üzerinden ve Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla elektronik ortamda başvurularını rahatlıkla Tüketici Hakem Heyetleri'ne iletebilirler.
E-devlet sistemi üzerinden yapılacak başvuru ile kolayca iletişim bilgilerinizin kaydedilmesiyle birlikte şikâyet edilen firma ile satıcı ve sağlayıcı bilgilerinin eksiksiz doldurulması ve uyuşmazlığa ilişkin belgelerin eklenmesiyle şikâyetiniz tamamlanmış olacak. Başvurmak için bu linke tıklayabilirsiniz.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ PARASAL SINIRI 66 BİN TL
2022 yılında belirlenen yeniden değerleme oranına göre Tüketici Hakem Heyetlerinde görülebilecek uyuşmazlıklarda yüzde 122,93 oranında bir atışa gidilmiş ve 2023 yılı için yapılacak başvurularda değeri 66 bin TL (altmışaltı bin) Türk lirasının altında bulunan uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunulabilecektir.
Tüketici Hakem Heyetlerine 2023 yılının ilk yedi ayında toplam 402 bin 110 adet başvuru yapılırken, 393 bin 768 adet uyuşmazlık ise karara bağlanmıştır. Yapılan başvuruların toplam parasal değeri yaklaşık 1,9 milyar lira tutarında olduğu bakanlıkça ilan edilmiştir.
HANGİ SEKTÖRLER İÇİN DAHA ÇOK BAŞVURU YAPILMIŞ?
2023 yılının ilk yedi ayında yapılan başvurulara ürün ve hizmet bazında bakıldığında ilk sırada yüzde 12,31 ile en çok “ayakkabı” ürünlerine yönelik şikâyette bulunulduğu görülmektedir. Bu şikâyetleri yüzde 5,93 ile “kredi kartı üyelik ücreti”, yüzde 5,34 ile “cep telefonu”, yüzde 4,65 ile “kıyafet”, yüzde 4,64 ile “internet abonelikleri”, yüzde 3,60 ile “mobilya” ve yüzde 2,72 ile “GSM aboneliği” izlemektedir.
Sektörel bazda ise aynı dönemde sırasıyla en çok yüzde 56,59 ile “perakende ticaret”, yüzde 11,51 ile “finansal hizmetler” ve yüzde 11,09 ile “abonelik hizmetleri” sektörlerine yönelik başvuru yapılmıştır.