Türk futbolunda tarihi gün! TFF yeni başkanını seçiyor: Büyükekşi ve Hacıosmanoğlu yarışıyor

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu Ankara’da yapılıyor. TFF başkanı olmak için Mehmet Büyükekşi ve İbrahim Hacıosmanoğlu, federasyon başkanı olmak için yarışıyor. Seçilecek olan TFF başkanı 2027 yılının Haziran ayına kadar görev yapacak.

Türk futbolunda tarihi gün! TFF yeni başkanını seçiyor: Büyükekşi ve Hacıosmanoğlu yarışıyor

Türk futbolu tarihi bir gün yaşıyor. TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu, delegelerin katılımıyla bugün yapılıyor. Ankara JW Marriot Otel'de düzenlenen TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu, saat 11.00 itibarıyla başladı.

Türk futbolunda tarihi gün! TFF yeni başkanını seçiyor: Büyükekşi ve Hacıosmanoğlu yarışıyor - Resim : 1
İbrahim Hacıosmanoğlu ve Mehmet Büyükekşi

 

BAŞKANLAR KONGREYE KATILDI

Fenerbahçe Başkanı ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan da kongrede yer aldı.

DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

TFF Başkanı Mehmet Büyükşi, Divan Başkanı olarak Mehmet Baykan'ı İbrahim Hacıosmanoğlu ile Murat Sancak'ı gösterdi.

TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nın Divan Başkanlığı için Mehmet Baykan'a 146 oy verildiği duyuruldu ve Baykan, Divan Başkanı seçildi.

TFF Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nın Divan Başkanlığı için Murat Sancak'a 84 oy verildiği duyuruldu.

TFF BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ'NİN AÇIKLAMALARI

TFF Başkanı ve başkan adayı Mehmet Büyükekşi açıklamalarda bulunuyor. Öne çıkanlar şöyle:

TFF seçimleri üzerinden yaklaşık 25 ay geçti. O gün, Türk futbolun en önemli şeyinin güven olduğunu ve marka değeri için çalışmalar yapacağımı açıklamıştım. İlk gün bir başka hedefimiz ise Ay-Yıldızlı forma ile başarılı olmaktı. Bizim hedefimiz EURO2024'e katılmak değil, başarılı futbolla bu turnuvaya damga vurmaktı. Uzun bir aradan milli coşkuyu, hep birlikte milletimize yeniden yaşatmanın haklı gururu içerisindeyiz. Otoriteler, Milli Takım'ın en etkileyici performansa imza attığını dile getirdiler. FIFA'da 26. sıraya yükseldik. İnşallah bundan sonra aynı hızla devam edeceğiz. Erkek ve kadın futbolunda C klasmanından, B klasmanına yükseldik. İnşallah bu başarılarımız devam edecek.

İnşallah Türk takımları Avrupa kupalarında başarılı olur. Ve inşallah o kupaları Türk takımları alır. Ülke puanına çok önemli katkılar sağladılar. UEFA'da 22. sıradan, 9. sıraya yükseldik. Bir sezonda en yüksek puan toplama rekorunu kulüplerimiz egale etti. Bu sene 5 takımla kupalara katılacağız ve inşallah ileriye gideceğiz.

Hakem geliştirmek için 'Hakem Akademisi'ni kurduk. Hakem atamalarında dijital hakem atama sitemini getirdik. Mevcut sistemdeki adamcılığın önüne geçmeyi başardık. Avrupa'da İtalya'dan sonra ilk kez yarı otomatik ofsayt sistemini kullanan ülke olduk. İspanya'dan sonra Avrupa'da ilk kez VAR kayıtlarını açıklayan federasyon olduk. Yabancı VAR hakemlerinin ligde görev almasını sağladık.

"YAYINCI HAKLARINI 214 MİLYON DOLARA TAŞIDIK"

Kulüplerimize gelir anlamında son 3 yılın en büyük katkısını sağladık. Yayıncı haklarını beIN Media Grup ile yaptığımız anlaşma sonucu 84 Milyon $'dan 214 Milyon $'a taşıdık. Süper Lig sponsorluk gelirlerini 786,9 Milyon TL'ye ulaştırdık ve rekor kırdık. Trednyol'u isim sponsoru yaptık, hakem formalarına sponsor aldık. Bu da bir ilk.

Deplasman yasağını kaldırdık. 2025-26'dan sonra kulüplere kendi biletlerini satma hakkı tanıdık. Türkiye Kupası'na yeni format getirdik ve geliri 3 kat arttırdık. Kadınlar Ligi'nin canlı yayınlanması için TRT ile anlaştık ve tarihte ilk defa maçlar düzenli yayınlanmaya başladı.

BÜTÇE İBRAYA SUNULACAK

1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihlerini kapsayan dönemin hesap ve faaliyetlerinin ibraya sunulacağı genel kurulda ayrıca 1 Haziran 2024 ile 31 Mayıs 2025 dönemini kapsayan bütçe de onaya sunuluyor.

321 DELEGE OY KULLANMA HAKKINA SAHİP

İbra ve bütçe oylamasının ardından başkanlık seçimi yapılacak. Yapılacak başkanlık seçiminde 321 delege oy kullanma hakkına sahip bulunuyor.

Türk futbolunda tarihi gün! TFF yeni başkanını seçiyor: Büyükekşi ve Hacıosmanoğlu yarışıyor - Resim : 3
Mehmet Büyükekşi

 

İKİ İSİM BAŞKAN OLMAK İÇİN YARIŞIYOR

TFF, başkanlık seçimi için adaylık başvuru süresinin (11 Temmuz) tamamlanmasının ardından 12 Temmuz'da yaptığı açıklamada; mevcut başkan Mehmet Büyükekşi, Servet Yardımcı ve İbrahim Hacıosmanoğlu'nun başvurularının kabul edildiğini duyurmuştu.

Türk futbolunda tarihi gün! TFF yeni başkanını seçiyor: Büyükekşi ve Hacıosmanoğlu yarışıyor - Resim : 4
İbrahim Hacıosmanoğlu

 

10 Temmuz'da adaylık başvurusunun kabul edildiğini açıklayan Servet Yardımcı, 11 Temmuz'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada başkan adaylığından çekildiğini belirtmişti.

Söz konusu 3 adayın başkanlık seçimine girebilmesi için kongre günü Genel Kurul Divanı'na, delegelerin 5'te 1'inden (65 delege) alacakları ıslak imzalı destekleri sunmaları gerekiyor. Her delege bir başkan adayı için imza verebiliyor.

Yeni seçilecek TFF Başkanı, Haziran 2027'ye kadar görev yapacak.