Türk futbolunun kurtuluşu yabancı hakeme bağlı!

Sevgili okurlar, Türk futbolunda, futboldan başka her şey konuşulur. Bu yıllardır değişmeyen bir ritüel haline geldi. Bunun en başında gelen de hakemler. Özellikle son yıllarda hakem müessesi ciddi anlamda kan kaybına uğradı. Eskiden derbileri yönetecek hakem için 4-5 isim akıllara gelirdi. Şimdiler de ise bu sayı 1 veya 2’ye kadar düştü. Maçtan bir hafta önce kamuoyu derbiyi hangi hakemin yöneteceğini anlayacak konuma geldi. Bu gerçekten içler acısı bir durum.

Sahada hakemleri bir yana bırakıp VAR’daki hakemlere geçelim. Saha içinde hakemin görmediği veya görmek istemediği pozisyonlarda devreye girip adaleti sağlamakla görevli olan VAR ve AVAR hakemleri, televizyon başında milyonların gördüğü pozisyonlarda insanların aklıyla alay eder gibi görevlerini yapmıyorlar. Sonra canı yanan bir takımın yöneticisi çıkıp haklı olarak konuşunca bir anda saha içinden çıkıp saha dışı olaylara geçiş yapıyoruz.

YABANCI HAKEMLER GÖREV ALMALI

Türkiye’de hakem müessesi çürümüş durumda. Bunun düzelmesi uzun bir süreç alacağı için maçları yabancı hakemler yönetmeli. Ayrıca VAR hakemi de yabancı olmalıdır. Çünkü saha içinde başarısız olan, bazı maçlarda eyyam yaptığını alenen bildiğimiz hakemler, aynı işi VAR’da da yapıyor. Bunların kökünün kazılıp Türk futbolundan uzaklaştırılması gerek.

Öte yandan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun "600 sene dünyayı yönetmiş milletin evlatlarıyız. Şimdi evlatlarımıza güvenmeyeceğiz de yabancıya mı güveneceğiz?” sözlerine katılmıyorum. Türk hakemlerinin durumu ortadayken şu süreçte onlara güvenmek hata olur. Çünkü hakemlerin çaldıkları bir düdükle Türkiye’de şampiyonlar değişiyor, milyonlarca insan üzülüyor, ruhsal sağlıkları etkileniyor.

 Sayın Hacıosmanoğlu, işini yapamayan hakemler görev almaya devam ederse bu durum sizin koltuğunuzu sallar. Getirin yabancı hakemlerin işinde ehli olanlarını, ondan sonra eleştirilerin nasıl kesildiğini, sadece nasıl futbolun konuşulduğunu görün.