Tüm dünyaya ani bir giriş yapan El Nino hava fenomeni ülke ülke etkilerini göstermeye başladı. Uzmanlarda söz konusu fenomenin etkilerini yurdumuzda araştırmaya başladı. Ortaya çıkan sonuçlar Türkiye’de felaketi gözler önüne serdi.
BU İLLER DİKKAT
Deniz yüzeyinin altında bulunan tehlikeli canlı türlerinin Akdeniz'deki Mersin, Antalya ve Hatay'dan Marmara'daki İstanbul, Kocaeli ve Yalova'ya geldikleri araştırmacılar tarafından açıklandı.
TEHLİKELİ CANLILAR ARTIK BİZE ÇOK YAKIN
Deniz yüzeyinin altında bulunan tehlikeli canlı türlerinin Marmara ve Karadeniz’de görülmeye başlandığını belirten Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Serdar Aksan, “İklim değişikliği, deniz suyu sıcaklığının artmasının doğrudan etkisi olarak tabi bu istilacı türlerin denizlerimizde yayılmasını söyleyebiliriz. Bunlardan bir tanesi de artık sıklıkla görmeye başladığımız zehirli denizanası türleri.
Eskiden sadece Akdeniz'de karşılaştığımız bu denizanası türleri mesela pusula denizanası artık Marmara kıyılarına ne zaman gitsek görmeye başladık. Aynı zamanda Karadeniz'de de görüldüğüne dair yine çalışmalarda kanıtlar mevcut. Bununla birlikte deniz yüzeyinin altında, birebir karşılaşmadığımız birçok tehlikeli, canlı türü de yine Marmara ve Karadeniz’de görülmeye başlandı” ifadelerini kullandı.
BESİN ZİNCİRİ ETKİLENECEK
Besin zinciri üzerinde de etkisi olabileceğini söyleyen Araştırma Görevlisi Aksan, “Mesela bir örnek vereyim yıllardır bizim denizlerimizde yayılış gösteren istilacı bir denizyıldızı türü var. Bu denizyıldızı her mevsim, her sıcaklıkta üreyebiliyor. Bizim yerel denizyıldızımızsa sadece 10 derecenin altındaki soğuk sularda üreyebiliyor.
Deniz suyu sıcaklıklarının ortalaması yükseldikçe yerel türler ortadan kalkıyor ve bu istilacı türler daha fazla yerleşmeye başlıyor. Bu istilacı türler bizim denizlerimizdeki tüm canlılığın değişmesine sebep olabiliyor. Besin zincirindeki yerleri farklı olabiliyor. Bizim alışık olduğumuz, genellikle bizim muhatap olduğumuz türler balıklar olduğu için, alışık olduğumuz balıkların ortadan kalkmasına, bazı durumlarda yerlerine yenilerinin gelmesine sebep olabiliyor. Bazı durumlarda da tamamen belli balık türlerine artık ulaşamaz hale gelebiliyoruz. Bunlar özellikle dip balıklarında daha net bir şekilde görülüyor. Çünkü diğer türler, ‘gezen türler’ diyebileceğimiz Akdeniz'de ve diğer denizlerde dolaştıkları için, kendileri için uygun olan ortama gitmeyi tercih edebiliyorlar” dedi.
SU SICAKLIKLARI REKOR KIRIYOR
Deniz suyu sıcaklıklarının rekor kırdığını da belirten Araştırma Görevlisi Serdar Aksan, “Deniz suyu sıcaklıkları hem dünya için özellikle de Akdeniz havzası ve bizim ülkemiz denizleri için geçen sene rekor kırdığını bilim insanları açıklamıştı. Bu sene bir rekor daha kırdı. Geçen seneden daha sıcak deniz suyu sıcaklıklarıyla karşı karşıyayız. Diplere indiğimiz zaman deniz suyu sıcaklıkları değişebiliyor. Yakın zamanda yaptığımız bir çalışmada İzmit Körfezi'nde deniz yüzeyinin 26 derecenin üzerinde sıcaklığa sahip olduğunu gördük. Yaklaşık 70 metre derinliklerde de 15-16 derecelere düştüğünü kaydettik.
Körfezi tam olarak nasıl etkileyeceğini görmek için modelleme çalışmaları yapmamız lazım. Yani doğrudan böyle bir şey söylemek doğru olmaz ama Körfez özel bir yer. Marmara Denizi aslında özel bir yer ama Körfez birazcık daha kapalı bir sistem olduğu için Marmara Denizi'nde genel olarak sıklıkla da söylenen bir şey iki tabakalı sistem var. Karadeniz ve Ege Denizi'nin suyu karışmadan tabakalaşma halinde Marmara'da görünüyor. İzmit Körfezi için de aynı şey geçerli. İzmit Körfezi'nde de derinden indiğimizde daha tuzlu ve daha nispeten soğuk olan suyla karşılaşıyoruz. Yüzeyinde ise tuzluğun daha az olduğu ve sıcaklığın daha yüksek olduğu bir su tabakasıyla karşı karşıyayız. Bu durumda, bu tabakalarda yaşayan canlılarda suyun kaynağına göre değişiklik gösterebiliyor” dedi.