TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toparlanma için tarih verdi
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomiyi tehdit eden koronavirüsün aşı sayesinde aşılacağını ve 2021'in ikinci yarısından sonra toparlanmanın başlayacağını açıkladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ”Aşı çalışmalarından gelen olumlu haberler, 2021’in ikinci yarısında toparlanma dönemi başlayabileceğine işaret ediyor. Küresel değer zincirleri kısalacak, Türkiye’ye olan iş ve yatırım talebi artacaktır. Ülkemiz için yeni fırsatlar doğacaktır" dedi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda konuştu. Ekonomi şuralarının 2003 yılında başlatıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, toplantıyı 81 ilden 3 bin kişinin izlediğini belirterek, “Pandemi sürecinde hepsi yoğun bir mesai harcadılar. İllerin ve ilçelerin sorunlarını çıkardılar, öneriler hazırladılar. Yerelde hangi ekonomik sıkıntılar yaşanıyorsa hepsini tespit ettiler. Gece yarılarına kadar üyeleriyle istişare ettiler. Talepleri bize aktardılar. Biz de acil yapılması gerekenleri, saat kaç olursa olsun bakanlarımıza ilettik. Tabandan tavana müthiş bir çalışma ortaya koyduk. Camiamızla gurur duyuyorum. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
2021'in ikinci döneminde toparlanma başlayacak
Tüm dünyanın yeni bir dönemin arifesinde olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, yeni döneme her yönüyle hazır hale gelinmesi gerektiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, ”Aşı çalışmalarından gelen olumlu haberler, 2021’in ikinci yarısında toparlanma dönemi başlayabileceğine işaret ediyor. Küresel değer zincirleri kısalacak, Türkiye’ye olan iş ve yatırım talebi artacaktır. Ülkemiz için yeni fırsatlar doğacaktır. Yurt dışı temaslarımızda bunu görüyor ve duyuyoruz. Bu fırsatları yakalamak üzere şimdi harekete geçmemiz ve hazırlanmamız gerekiyor. Çünkü talih hazır olana güler. Fırsatların kazası olmaz. Evet, kritik virajları aştık. Ama önümüzde inişli-çıkışlı uzun ve zor bir yolculuk var.
Dünyada yeni dengeler kuruluyor
Ayrıca dünyada da yeni dengeler kuruluyor. Asya-Pasifik bölgesinin 15 ülkesi, küresel ekonominin yüzde 30’unu kapsayan dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasına imza attılar. Öte yandan aşının bulunmasına rağmen onaylanması ve yaygın hale gelmesi de zaman alacak. Dolayısıyla hem salgın sonrası döneme hazır olmamızı sağlayacak hem de yatırımcılara güven verecek bir program tasarlamalıyız” dedi.
Yatırımların, üretimin ve istihdamın artmasında ön koşulun istikrar olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ”Enflasyonla mücadele döviz kurlarında da istikrar gerektirir. Fiyatların ve kurların devamlı arttığı bir ortam, iş yapma iştahını azalmakta, üretim ve yatırım kararlarını olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla döviz kurlarında istikrarın sağlanması da önem arz etmektedir. Yine sizin, AB kurumlarının liderleriyle en üst düzeyde kurmuş olduğunuz diyalog da ekonomiyi desteklemek ve AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği açısından son derece önemlidir. Bu kapsamda bazı vizyonsuz AB liderlerine rağmen AB ile ilişkilerin güçlü tutulmasında, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinde ve vize diyaloğu dahil ilişkilerde tekrar pozitif bir gündeme dönülmesinde büyük fayda görüyoruz” şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanım, sizin önderliğinizde başlatılacak cesur ve ezber bozan yeni bir yapısal reform hamlesi küresel rekabette bizi öne çıkaracaktır. Bu noktada son olarak şunu vurgulamak isterim. Mevzuata ilişkin yapılacak reformlarda eskiden olduğu gibi kamu-özel sektör diyalog mekanizmalarının kurulması ve her zaman vurguladığımız istişarenin güçlendirilmesi çok faydalı olacaktır. Zira hazırlanan kanun tekliflerinde özel sektörün görüşünün zamanında alınmaması sahada pek çok sıkıntıya neden oluyor. Biz, koşmaya, çalışmaya, üretmeye hazırız. Bu tekerlek bu tümsekte kalmayacak.”