Yarın 13. Cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekiliği seçimleri için vatandaş sandık başında olacak. Bu yıl ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı 4 milyon 904 bin 672. Oy pusulasının 1 metre olduğu da düşünülünce oyunuzun geçersiz sayılmaması için bu hususlara dikkat! Oy kullanmadan önce bu kuralları göz ardı etmeyin. Hangi durumlarda oylar geçersiz sayılır? İşte yanıtı...
NEREDE OY KULLANACAĞIM?
Öncelikle evinize seçmen kağıdınız gelmediyse e-Devlet üzerinden oy kullanacağınız okulu ve sandık numarasını öğrenin. Bunu yapmak için e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Seçmen sorgulama" yazarak oy kullanacağınız yeri öğrenebilirsiniz.
OY PUSULASININ ARKASINDA MÜHÜR OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİN
Sandık başına geldiğinizde ise oy pusulasını ve mührü alıp kontrol edin.
Kanuna uygun biçimde hazırlanmış ve mühürlenmiş oy zarfı ile iki ayrı birleşik oy pusulasını, hiçbir tarafında herhangi bir işaret bulunmadığını ve arkasının sandık kurulu mührü ile mühürlü olduğunu, kurul üyelerine, müşahitlere ve seçmene tek tek gösterdikten sonra “Tercih” veya “Evet” mührünü size vererek kapalı oy verme kabinini gösterecek.
CEP TELEFONU VEYA HERHANGİ BİR KAMERA KAYIT CİHAZI İLE KABİNE GİRMEYİN
Bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği, birleşik oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey koymaması, aksi halde kullandığı oyun geçersiz olacağı, seçmene birleşik oy pusulaları verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilemeyeceği, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi oy pusulalarının aynı zarfa konulacağı, açıklanacak.
ZARFI SANDIK GÖREVLİSİ DEĞİL SİZ ATIN
Oy kullandıktan sonra kapalı oy verme yerinden çıkıp, zarfı sandığa bizzat kendiniz atın. Kesinlikle başkana veya başka bir görevliye teslim etmeyin.
İMZANIZI ATIN
Son olarak ise zarfı attıktan sonra mutlaka seçmen listesine imzanızı atın.
SEÇMEN KAĞIDINIZIN ARKASINI MÜHÜRLETİN
Sandık kurulu başkanı, oyunuzu kullanmış, mührü teslim etmiş ve sandık seçmen listesini imzalamışsanız, seçmen bilgi kâğıdınızın arka yüzünü imzalayıp mühürledikten sonra size kimliğinizle birlikte iade edecek.
HANGİ DURUMDA OY GEÇERSİZ SAYILIR?
Aşağıda yazılı birleşik oy pusulaları geçerli değildir.
1) Sandık Kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan
2) Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan
c) Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan
d) Hiçbir yerine “TERCİH” veya “EVET” mührü basılmamış olan
e) Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alanlara “TERCİH” veya “EVET” mührü basılmış olan
f) Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış “TERCİH” veya “EVET” mührü bulunan
g) Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş olan
h) Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olan
i) Üzerine "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında veya "TERCİH" veya "EVET" mührü yerine herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan
j) Üzerinde siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan
k) Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar veya harfler veya sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş olan, birleşik oy pusulaları geçerli değildir.
GEÇERSİZ OY PUSULASI ÖRNEKLERİ
Aynı ittifak içerisinde yer almayan birden fazla siyasi partiye ayrılan alanlara "TERCİH" veya "EVET" mührü basılmış olan oy pusulaları geçersiz sayılır.
Birden fazla ittifaka ayrılan alanlara "TERCİH" veya "EVET" mührü basılmış olan oy pusulaları geçersizdir.
Birden fazla ittifak alanı içerisinde yer alan siyasi partiye ve ittifak alanı içerisinde yer almayan siyasi partiye "EVET "veya "TERCİH" mührü basılmış olan oy pusulaları geçersiz sayılır.
Bir siyasi parti alanına basılan "TERCİH" veya "EVET" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeyi taşıp başka bir partiye ayrılan alana taşmış olması oy pusulalarını geçersiz kılar.