İklim dengesinin bozulmasıyla birlikte dünya genelinde su seviyeleri hızla yükselmeye devam ediyor. Avrupa'nın gözde ülkeleri arasında yer alan Hollanda'nın ise 70-80 yıl içerisinde tamamen sular altında kalacağı iddia ediliyor. Hollanda'yla birlikte tehlikede olan başka ülkeler de var.
TÜRKİYE'DE DE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Su seviyelerinin yükselmesinden olumsuz anlamda etkilenecek ülkeler arasında Türkiye de var. Türkiye'de tehlikede olan şehirler hakkındaki detaylar haberimizde...
Dünyanın en çok satan bilim dergisi National Geographic, yeryüzünde tüm buzulların erimesi durumunda dünya haritasının nasıl değişeceğini araştırdı.
Küresel ısınma nedeniyle tüm buzullar eridiğinde... deniz suyu seviyesi yaklaşık 65 metre yükselecek.
Bu durumda bir çok yarım ada, ada haline gelecek. Bilim insanları, bütün buzulların 5 bin yılda eriyeceğini öngörürken, bu süreçte sıcaklık ortalamasının da 14.4 dereceden 26.6 dereceye çıkması bekleniyor.
ÜÇ ÜLKE HARİTADAN SİLİNECEK
Küresel ısınmanın artmasıyla birlikte üç ülke haritadan silinecek. National Geographic'in yaptığı çalışmada buzulların tümü eridiğinde Özellikle Kuzey Avrupa'yı etkileyecek olan afetin, Türkiye'nin de kıyı şeridininin sular altında kalmasına neden olacağı öngörülüyor.
TÜRKİYE'DE TEHLİKEDEKİ ŞEHİRLER
Marmara Bölgesi'nde Tekirdağ, İstanbul ve Bursa'nın büyük bir kısmı sular altında kalacak. İzmit de sular tarafından yutulurken...Karadeniz sahil şeridi boyunca Sinop, Samsun, Trabzon illeri içeri doğru daralacak.
Ege Bölgesi'nde İzmir'i yutan sular, Yunan Adaları'nı denize gömecek. Akdeniz Bölgesi'nde ise Adana'daki Çukurova deltası tamamen sular altına gömülecek.
Özellikle alçak bölgelerin etkilendiği küresel ısınmadan Kıbrıs Adası'da yüzde 20'lik bir kısmını kaybederek nasibini alacak.