Dünya genelinde rekor düzeyde artış yaşanan kuş gribi vakası nedeniyle kurumlardan uyarılar peş peşe gelmeye başladı. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) özellikle evcil hayvanların içeride tutulmasını istedi.
Bu çağrı, Polonya'da 10 Haziran'dan beri 24 kedide kuş gribi testinin pozitif çıkması ve bazı vakaların ölümle sonuçlanmasının ardından geldi. Kuruluş, köpek ve kedi sahiplerini, virüsün bildirildiği bölgelerde evcil hayvanlarını çiğ kümes hayvanı etiyle beslemekten kaçınmaya da çağırdı.
188 VAKA TESPİT EDİLDİ
Son haftalarda İtalya'da 5 köpek ve bir kedi enfekte oldu. Öte yandan Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı'na göre Ekim 2022'den bu yana Birleşik Krallık'ta (BK) 188 kuş gribi vakası tespit edildi.
İngiltere'de kuş gribinden korunma amaçlı aşılama kümes hayvanları ya da kafes kuşlarının çoğuna yapılmıyor. Fakat kısa süre önce Fransa, 2023 sonbaharı gibi erken bir tarihte kümes hayvanlarını aşılamaya başlamayı umduğunu açıkladı.
SADECE HAYVANLAR ÖLMÜYOR
Kuş gribi salgını bu günlerde hafifledi gibi görünsede her zaman bir tehdit bulunuyor. DSÖ'ye göre, 2003'den bu yana tüm dünyada kuş gribinden toplamda 167 insan hayatını kaybetti.
EN ÇOK BU ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ
Kuş gribi salgını sebebiyle yoğun insan ölümlerinin yaşandığı ülkeler listelendi. Azerbaycan, Çin, Endonezya, Irak, Kamboçya, Mısır, Nijerya, Tayland, Türkiye ve Vietnam en çok kuş gribi ölümünün olduğu ülkeler.
ÖLENLERİN ÇOĞU ÇOCUKLAR
Bağışıklık sistemini etkileyen ve zayıflamasını sağlayan kuş gribi daha çok çocukları ve gençleri etkiledi. Zayıf bağışıklık sistemine daha çabuk bulaşan ve etkileyen bu grip çocuk ve gençlerde ölüm oranını arttırdı.