Türkiye'de izinler altından değerli!

Türkiye’de ekonominin dalgalı zamanlarında güvenli liman olarak görülen altın piyasasında gözler yeni yatırımları beklerken altın madencileri orman arazisi kiralama bedellerine takıldı. Türkiye’de izinler altından bile daha değerli. İşte detaylar…

Türkiye'de izinler altından değerli!

Türkiye’de kara gün dostu olarak görülen altın yatırımları koronavirüs salgını sürecinde oluşan belirsizlikle önemli ölçüde artınca gözler katma değeri yüksek ürünlerin başında gelen altın üretimine çevrildi. 

Altın Madencileri Derneği Genel Koordinatörü Muhterem Köse, Türkiye’de devreye giren altın madeni yatırımlarıyla 2020 yılında 42 ton altın üretilerek Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını, ekonomiye de 2,4 milyar dolarlık bir döviz tasarrufu sağlandığını dile getirdi.

Ancak altın madeni yatırımları için gelinen noktada sürdürülebilirliği sağlamak önem taşıyor. Yerli yatırımcı 10-15 yıl gibi  uzun vadeli yatırım gerektiren altın madenciliğine girmekten kaçınıyor. Altın Madencileri Derneği Genel Koordinatörü Muhterem Köse’nin paylaştığı bilgilere göre; Türkiye de yıllık üretilen altın kadar yeni altın rezervi keşfedilmesi gerekiyor. Ancak rezervin büyüklüğüne göre 100 milyon dolardan 1 milyar dolara kadar sermaye ihtiyacı bulunan altın madeni yatırımları orman kirası ve izin bedellerine takılıyor.

Türkiye’de 1 hektar ormanlık alan için ödenen orman izin bedeli 8 bin 750 dolarken bu rakam Kanada’da 6 dolar düzeylerinde. Ayrıca orman izinlerinde yaşanan belirsizlikler sektördeki faaliyetlerin aksamasına neden oluyor.

Türkiye’de ve dünyada orman arazisi kiralama bedelleri
Türkiye’de ve dünyada orman arazisi kiralama bedelleri

Köse, Türkiye’de 10 milyon hektar alanın madencilik faaliyetlerine kapalı olduğunu, madenciliğe yasak olmayan orman alanlarında arama yapabilmek için izin sürecinde zorluk yaşandığını da ifade etti.

Yerli yatırımcının güvenli limanı

Türkiye’de altın kara gün dostu olarak görüldüğünden genellikle yatırım amaçlı kullanılıyor. Yerli yatırımcı 22 ayar altını tercih ediyor. ABD’de veya Avrupa Birliği’nde ise vatandaşlar genellikle 8 veya 10 ayarı geçmeyen altınları takı olarak kullanıyor.

Türkiye, Hindistan, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler altını uzun vadeli yatırım olarak tercih ediyor. Dünya genelinde merkez bankaları ve şirketler de belli bir oranda altın bulundurmak durumunda.

Türkiye’de altın yatırımları

Altın Madencileri Derneği Genel Koordinatörü Köse, Balıkesir, Bilecik, Ağrı, Artvin ve Kütahya'da 1.1 milyar dolarlık yeni altın yatırımının devreye girmesiyle Türkiye’nin yıllık altın üretiminin 11 ton artacağını söyledi. Beş yeni altın madeni yatırımı şöyle:

Balıkesir Gediktepe; yatırım bedeli 150 milyon dolar. Kasım sonu ilk külçe dökümü yapılacak.

Bilecik Söğüt; 2023'de devreye girecek. 450 milyon dolar.

Ağrı Mollakara; yaklaşık 150 milyon dolar. 2022'de devreye girecek.

Kütahya Tavşanlı; 50 milyon dolar. 2023'de devreye girecek.

Artvin Yusufeli; 300 milyon dolar. 2023'de devreye girecek.

Alış 90.947,78
Satış 90.976,09
Değişim -2.524,14
Son Değer 90.961,93
En yüksek 93.920,89
En düşük 90.888,43
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00