Türkiye'de kara mamba yılanı var mı? Yazın ortaya çıkacak mı?

Türkiye'de yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte hangi yılanların ülkede olup olmadığı da merak edilmeye başlandı. Peki Türkiye'de kara mamba yılanı var mı? Yazın ortaya çıkacak mı? Detaylar haberimizde...

Türkiye'de kara mamba yılanı var mı? Yazın ortaya çıkacak mı?

Türkiye'de yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte birçok zehirli yılan türünün toprak üzerine çıktığı biliniyordu. Fakat bu türlerin hangileri olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediliyor. O türler arasında kara mamba olup olmadığı da sorgulanan konular arasında. Peki Türkiye'de kara mamba yılanı var mı? Detaylar aşağıda... 

ANAVATANI AFRİKA

Kara mamba (Dendroaspis polylepis), Elapidae familyasından son derece saldırgan ve zehirli bir yılan türü. Anavatanı Afrika olup, Kral kobradan sonra dünyanın ikinci en uzun zehirli yılandır. Ömürleri ortalama 10-15 yıldır ancak esaret ortamında 20 yılı aşanlar olmuştur.

Türkiye'de kara mamba yılanı var mı? Yazın ortaya çıkacak mı? - Resim : 1

Erişkin kara mambaların ortalama boyu 2,5 metre civarındadır. En büyükleri ise 4,5 metre kadar olabilirler Bu onları dünyadaki en uzun ikinci zehirli yılan yapar. Kara mambalar isimlerini zeytin yeşiline çalan vücut renklerinden değil, ağızlarının içindeki siyah renkden alırlar. Kara mambanın karada yaşayan en hızlı yılan olduğu bilinmektedir. İddialara göre saatte 20 km. civarı bir hıza ulaşabilir. 

RAHATSIZ EDİLMEDİĞİ SÜRECE İNLERİNDE UZUN ZAMAN KALIYORLAR

Kara mambanın tek bir ısırığı 16 civarı insanı öldürmeye yetecek kadar zehir içerir. Gerekli panzehir uygulanmadığı zaman ölüm kesindir. Kurbanlar 20 dakika içinde ölürler. Ölüm oranı yüzde yüz olan tek yılandır. Kara mamba son derece agresif bir yılandır. Kendini tehdit altında hissettiği zaman çoğu yılanın aksine kaçmak yerine saldıracaktır. Kara mamba saldırı pozisyonu aldığı zaman boynunu düzleştirir, yüksek sesle tıslar ve siyah ağzı ile dişlerini gösterir. Vücudunun üçte biri kadar uzaklığa saldırabilir. Bu da yaklaşık olarak 1.20 metreye denk gelmektedir. Bu sayede birçok yılanın aksine kafa ve vücuda saldırır.

Rahatsız edilmedikleri sürece inlerinde uzun zaman kalırlar. Kara mambalar hem gündüz hem gece aktif olarak avlanan yılanlardır. Kara mamba küçük hayvanları avlarken bir kez ısırır ve geri çekilerek avının felç geçirmesini bekler. Fakat avı bir kuş olduğu zaman ısırır ve avının uçmasına engel olmak için avını bırakmaz. Bu yılanlar aynı zamanda çok iyi tırmanıcıdır. Kuyrukları onlara bu konuda yardımcı olur. Kuyruklarını ağaç dallarına dolayarak , tırmanışta kolaylık sağlarlar.

ZEHRİ ÇOK ETKİLİ 

Kara mamba'nın nörotoksik zehri doğadaki en etkili zehirlerden biridir. Sinir sistemini ve kasları felç edip , en sonunda ise solunum sistemini durdurur. Zehir insanları 20 dakika içinde öldürebilir. Yaşlılar , kronik hastalar veya çocuklar için bu süre daha kısa olabilir.Tek bir ısırıkta zerk edilen zehir devasa boyutlarda olabilir, acilen panzehirle tedavi edilmezse, 10 ila 20 mg. arası insanlar için öldürücü olabilir. Kara mamba bir ısırışta 100 ila 400 mg. arası zehir zerk edebilir.

Yol kenarında duran bir kara mamba, seyahat halindeki arabalara saldırabilmekte, araç sürücüsü camı açık seyahat ediyorsa ne olduğunu bile anlamadan ısırılabilmektedir. Ayrıca Afrika'daki arabaların içine girip , torpido gözünden fırlayıp insanları ısırdıkları görülmüştür. Yumurtayla ürerler yavruları 36–60 cm arasıdır ve bir fareyi yutabilir. Dişi kara mamba 9-14 yumurta bırakır, yumurtaların uzunluğu 7.5 cm dir. Yavrular çok çabuk büyür, Kara mamba'nın 1 yılda 1.8 m ye çıktığı görülmüştür.