Türkiye'de gerçekleştirilen kazılar sırasında çok ilginç keşifler yapılmaya devam ediyor. Arkeologlar da sürekli keşiflerden bir şeyler çıkması nedeniyle Türkiye'yi adeta dünya arkeoloji cenneti olarak nitelendiriyor. Son kazılarda yine vatandaşların dikkatini çekecek buluntular elde edildi.
Türkiye'de kazılan mezarın içerisindeki kemiklerin hemen yanında bulundu! Tam 11.000 yıllık. Acilen üzerindeki toz temizlendi.
MEZARDAKİ KEMİKLERİN HEMEN YANINDA BULUNDU
Türkiye'de gömülü antik cesetler arasındaki bulgular, piercing'lerin yalnızca "bir aşama" olmadığını, aynı zamanda binlerce yıl öncesine kadar uyum sağlamanın önemli bir parçası olduğunu da ortaya koyuyor.
MARDİN'DE YAPILAN KAZILARDA ÇIKTI
Antiquity dergisinde 11 Mart'ta yayınlanan bir çalışmaya göre Türkiye'nin Mardin ilindeki araştırmacılar, hidroelektrik baraj inşaatından kalan kalıntıları kurtarmak için bir mezarlık alanı kazarken cesetlerin çevresinde küçük nesneler fark ettiler.
İLGİNÇ GÖRÜNÜMLERİ VARDI
Çalışma, kalıntıların kafataslarının yanında toprakta yatan küçük "çivi benzeri" nesnelerin ve disklerin, eski insanların kulaklarının ve çenelerinin olması gereken yerin yerinde veya yanına yerleştirildiğini söyledi.
Araştırmacılara göre bazıları kısa, kısa tırnaklara benziyordu, bazıları ise taşlı tıkaç görünümüne sahipti.
EN ESKİLERİ
Çalışmada nesnelerin serpantin, kireçtaşı, klorit, çakmaktaşı, obsidiyen ve bakır gibi malzemelerden yapıldığı ve hepsinin çanak çömlek öncesi bir zamana tarihlendiği belirtildi.
Araştırmacılar, bölgede şimdiye kadar görülen en eski "vücut deliklerinden" bazılarına baktıklarını ve bunların küpeler ve dudak piercingleri olduğunu fark etti.
“Neolitik dönemde kullanılan süs eşyalarının çok küçük bir kısmı kulak ve dudak süslemesi amaçlı olmasına rağmen, bu süslemelerin varlığı Boncuklu Tarla halkının en azından insan vücudunun kalıcı adaptasyonunu içeren süslemeler yaptığını gösteriyor. iki alan: kulak ve alt dudak” dedi araştırmacılar.
Sivri uçlu piercingler, bugün ölçüm aletlerinde görebileceklerimize benziyor; kulağın içinden geçen ve cildi geren kalın bir çivi.
Araştırmaya göre, diğer takı parçaları, tıpaya benzeyen yuvarlak diskler, alt dudağın ortasında bulunan ve güneybatı Asya'daki bazı neolitik kültürlerde M.Ö.