Türkiye'nin en zehirli yılanı olduğu bilinen engerek yılanı istilaya başladı. Daha önce bu konuda Türkiye'ye yönelik defalarca uyarı yapılmıştı. Türkiye'ye yapılan söz konusu uyarılarda yılanların Türkiye'deki çiftleşme mevsiminin haziran ayına denk geldiği ve yılanların bu tarihten sonra patlama yapacağı açıklanmıştı. Beklenen de oldu. Engerek yılanı dün ve bugün içerisinde İstanbul, Kocaeli ve Elazığ'da görüldü.
Peki engerek yılanı neden bu kadar tehlikeli? Engerek yılanının en önemli özellikleri neler? İşte engerek yılanı hakkındaki tüm detaylar...
Sürüngen ve omurgalı familyasında yer alan engerek yılanı, yılan türleri arasından doğurgan olma özelliğine sahiptir. Avrupa ve Asya’da görülen 10’a yakın engerek yılanı türü vardır.
Zehirli türlerden biri olan engerek yılanının suda yaşayan türleri de mevcuttur. Ancak genellikle çalı ve çakıllı topraklarda yaşamayı ve güneşli alanlarda bulunmayı severler. Kış aylarında fare ve köstebek yuvaları engerek yılanlarının saklanma yerleridir.
Yaklaşık 2 metreye kadar uzunlukları olabilen engerek yılanı geniş ve yassı kafa yapısı ile diğer yılan türlerinden ayrılır. Üst dişlerinin bulunduğu kısımda yer alan zehir kesesi, engerek yılanının oldukça tehlikeli olmasına neden olmaktadır. Engerek yılanının avlanma şeklini ilginç kılan özelliği ise, avının kendi yanına gelmesini bekleyerek zehirledikten sonra, ölüsünü koklayarak bulmasıdır.
Zehirli yılanlar ailesinde yer alan engerek yılanı kendi içerisinde de birçok türü barındırmaktadır. Avrupa’da pek çok çeşidinin bulunmasının yanı sıra, Türkiye de engerek yılanı türü bakımından oldukça çeşitliliğe sahip bir ülkedir. Boynuzlu engerek Türkiye’de bulunan engerek yılanı türleri arasında yer almakta, ormanların açıklarında ve kısa çalılık topraklarda yaşarlar. Diğer bir tür olan Baran engereği de ismini ünlü doktor olan İbrahim Baran’dan almıştır. Siyah ve zikzak şeklindeki şeritli sırtı ile bilinen Kafkas engereği de, ülkemizde yer alan başlıca engerek yılanı türleri arasındadır. Ayrıca; Lübnan Engereği, Filistin engereği, Avrupa engereği, Portekiz engereği, Dağ engereği, Çayır engereği ve Çoruh engereği de dünya genelinde bulunan engerek türleri arasındadır.