Sıcaklıklar tüm dünyada etkisini gösterirken El Nino hava fenomeni derecelerin daha hızlı artmasına neden oldu. Artan sıcaklıklarla beraber belirli bölgelerde şimdiden kuraklık hakim oldu.
ASYA'DA PİRİNÇ KRİZİ
Bu, pirinç çiftçileri için kötü bir haber olmakla beraber özellikle de pirincin %90'ının yetiştirildiği ve yenildiği Asya'da bir kriz yaşatıyor.
"ALARM VERİLMEYE BAŞLANDI"
Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü veya IFPRI'de araştırma analisti olan Abdullah Mamun, üretimdeki düşüşler nedeniyle artan pirinç fiyatlarına işaret ederek şimdiden "alarm zilleri çalmaya başladı" dedi.
KÜRESEL STOKLAR AZALIYOR
Tayland'da haziran ayında %5 kırık beyaz pirincin ortalama fiyatı, geçen yılın ortalamasından yaklaşık %16 daha yüksekti. Küresel stoklar, kısmen büyük bir pirinç ihracatçısı olan Pakistan'daki yıkıcı seller nedeniyle geçen yıldan bu yana azalıyor.
Asya’da da hakim olan sıcak ve daha kuru hava pirinç üretimini engellemeye başladı. Söz konusu üretim sıkıntısının dünyada küresel gıda güvenliğini vurması bekleniyor.
HERKES ELİNDEKİNE SAHİP ÇIKSIN
Pirinç Türkiye’de de Mersin, Antalya, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa’da her evin vazgeçilmezidir. Küresel çapta kriz beklenirken herkesin elindekine sahip çıkması önerildi.
ÜLKELER GIDA KITLIĞINA HAZIRLANIYOR
Bazı ülkeler gıda kıtlığına hazırlanıyor. Endonezya, beklenenden daha az yağmur yağması ve tarihi bir sıcak hava dalgasının buğdayı yakıp yerel gıda fiyatlarının artacağına dair endişeleri artırmasının ardından geçen yıl Hindistan'ın pirinç ihracatını kısıtlama kararından en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldı.
Geçen ay Hindistan, "gıda güvenliği ihtiyaçlarını" karşılamalarına yardımcı olmak için Endonezya, Senegal ve Gambiya'ya 1 milyon metrik tondan (1,1 milyon ABD tonu) fazla göndereceğini söyledi.