Sıcakların bastırmasıyla beraber topraklardan fışkırırcasına ortaya çıkan keneler tehlike saçmaya devam ederken uzmanlar da uyarılarını peş peşe sıralamaya devam etti.
RİSK GRUPLARI SIRALANDI
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kenelerin bulunduğu alanda çalışanlar, piknik yapanlar, avcılar, veterinerler, kasaplar ve sağlık çalışanlarının risk grubu içerisine girdiğini söylüyor.
26 TEMMUZ TARİHİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Uzmanlar 26 Temmuz'da havaların iyice ısınmasıyla birlikte kene tehdidinin de artacağını ifade etti. Açıklamalardan yola çıkılarak herkesin kene kontrolünü yapması önerildi.
Mamçu, temel olarak yabani hayvanlarda ve kenelerde bulunan ve her sene Mayıs-Eylül ayları arasında görünen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan etken virüs hakkında şunları söyledi: "Bunyaviridae ailesinden Nairovirus grubundan tek sarmallı bir RNA virüsü, Crimean-Congo haemorrrhagic fever virüsüdür.
KENELER İNSANLARI ETKİLER
Virüs, kenelerin ısırması sonucu tavşanlara, bazı kuşlara, kemiricilere, sığır, koyun ve çiftlik hayvanlarına bulaşabilir. Fakat keneler ve hayvanlarda hastalık oluşturmaz sadece insanları etkiler. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yol açan virüs, insanlara temel olarak, virüs taşıyan kenenin ısırması ile bulaşır.
Bunun dışında, virüs taşıyan hayvanların (sığır, koyun, çiftlik hayvanları vb.) kan ve dokularıyla temasla da bulaşabilir. Ayrıca, kenelerin bulunduğu alanda çalışanlar, piknik yapanlar, avcılar, veterinerler, kasaplar ve sağlık çalışanları risk grubu içerisine girer" diye konuştu.