Türkiye’de Çankırı yakınlarındaki Çorakyerler fosil bölgesinde geçmişe ışık tutmak için gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ilginç bir keşif yapıldı.
GÖRENLERİN GÖZÜ ŞAŞIYA EVRİLDİ
Araştırmacılar toprağın altında 8,7 milyon yıllık yeni bir kuyruksuz maymun fosili buldu. Manzarayı gören herkesin gözleri şaşkınlıktan şaşıya evrildi. Bu keşfin insanın kökenine dair uzun zamandır kabul edilen fikirlere meydan okuduğu ifade edildi.
DÜNYA TARİHİ YENİDEN YAZILACAK
Araştırmacılar dünya tarihini el yazısıyla yeniden yazdıracak bir keşif olarak adlandırıldı. Bulgular, Toronto Üniversitesi’nden Profesör David Begun ve Ankara Üniversitesi’nden Profesör Ayla Sevim Erol liderliğindeki uluslararası bir araştırmacı ekibinin ortak yazdığı, Communications Biology dergisinde yeni yayımlanan bir çalışmada anlatılıyor.
Antropoloji Bölümü profesörü Begun, “Bulgularımız ayrıca, homininlerin yalnızca Batı ve Orta Avrupa’da evrimleşmediğini, muhtemelen değişen ortamlar ve azalan ormanların bir sonucu olarak, orada evrimleşerek ve sonunda Afrika’ya yayılmadan önce beş milyon yıldan fazla bir süre boyunca Doğu Akdeniz’e yayıldığını gösteriyor.” diyor.
İYİ KORUNMUŞ BİR KAFATASI
Bu sonuçlar, 2015 yılında alanda ortaya çıkarılan, yüz yapısının çoğunu ve kafatasının ön kısmını içeren, önemli ölçüde iyi korunmuş kısmi bir kafatasının analizine dayanıyor.
ANALİZLER YAPILDI
Begun, “Fosilin eksiksiz olması, evrimsel ilişkileri hesaplamak için tasarlanmış bir programa kodlanan birçok karakter ve özelliği kullanarak daha geniş ve daha ayrıntılı bir analiz yapmamıza olanak sağladı. Ayna görüntüleme uygulandıktan sonra yüz çoğunlukla bütün hale geldi. Alın kısmı da vardı ve bu kemik kafatasının tepesine kadar korunmuştu. Daha önce anlatılan fosillerde kafatasının bu kadar kısmı yoktu.” dedi.
Araştırmacılar, Anadoluvius’un büyük bir erkek şempanze büyüklüğünde (50-60 kg), bir şempanze için çok büyük ve dişi bir gorilin ortalama büyüklüğüne yakın (75-80 kg) olduğunu söylüyor. Kuru bir orman ortamında yaşıyordu ve muhtemelen zamanının büyük bir kısmını yerde geçiriyordu.
Prof. Ayla Sevim Erol, “Elimizde uzuv kemiklerimiz yok ama çene ve dişlerine, yanında bulunan hayvanlara ve çevrenin jeolojik göstergelerine bakılırsa Anadoluvius’un, büyük maymunların yaşadığı orman ortamlarının aksine muhtemelen nispeten açık koşullarda yaşadığı görülüyor. Daha çok, Afrika’daki ilk insanların yaşadıklarını düşündüğümüz çevrelere benziyor. Güçlü çeneler ve büyük, kalın mineli dişler, kökler ve kök saplar gibi karasal kaynaklardan elde edilen sert gıda maddelerini içeren bir beslenmeyi akla getiriyor.” açıklamalarında bulundu.