Türkiye'de yok olmak üzere olan 3 canlı Antalya'da üretildi. Haberi duyanlar büyük bir sevinç yaşadı. Tebrikler
Türkiye'de yok olmak üzere olan 3 canlı Antalya'da üretildi. Nesli tükenmekte olan canlıları korumayı ve gelecek nesillere gen aktarımı için çalışan komisyon, gen bankası gibi çalışıyor. Üretilen yavrular, bölgelere aktarılarak oradaki nesillerinin devam etmesi sağlanıyor.
Nesli tehlike altında olan deniz canlılarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için Balıkçılık Su Ürünler Genel Müdürlüğü, bir komisyon kurdu. Komisyon Türk kara sularında, göllerde ve akarsularda yaşayan ve nesli tehlike altında olan türleri belirleyip, bunların korunması için görev alacak. Komisyonun ilk toplantısı, Antalya'da bugün gerçekleşecek. Hem istilacı balon ve aslan balıkları hem de kentin nesli tehlike altında olan yerli türleri komisyonca detaylı incelenecek.
"HER BİRİNİN FARKLI ÖZELLİĞİ VAR"
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, Türkiye genelinde kırmızı listede olan 180 balık türünden bazılarının Antalya'da olduğunu, bu nedenle komisyonun ilk olarak Antalya'da çalışmaya başladığını söyledi. Erkan, 'Alburnus baliki', 'Capoeta antalyensis' ve 'Aphanius mento' balık türlerinin sadece Antalya'da olduğunu belirterek, "Ekonomik değeri olmayan balıklar olarak düşünülebilir ama bizim bunları gelecek nesillere aktarmamız lazım" dedi. Her bir balığın farklı özelliği olduğunu, çevreye de o özellikleri ile fayda sağladığını anlatan Erkan, "Boğaçayı'nda küçük bir su birikintisi kalsa ve sadece erkek bireyler olsa içinde, bir süre sonra bir kısmı dişi bireye dönüşüyor. Bu özellik sadece bu balıklara özgü. 20-30 yıl sonra bu balıkların insanların hangi derdine çare olacağını bilemeyiz" diye konuştu.
"GEN BANKASI GİBİ ÇALIŞIYORLAR"
Gen bankası gibi çalıştıklarını ve balıkların gelecek nesillere aktarılmasını amaçladıklarını belirten Erkan, sadece denizlerde değil; göller ve akarsuları da içine alacak geniş bir çalışma olduğunu söyledi. Tehlike altındaki türleri üretmeye başladıklarını da kaydeden Erkan, "Antalya'daki nesli tehlike altında olan türleri üretmeyi başardık. Şu anda yavrularımız var. Yaşadıkları sulara bırakıyoruz. İstilacı türlere de komisyon çalışacak ve ekonomiye kazandırılması yönünde neler yapılacağına bakacak" dedi. Erkan, çalışma sonunda komisyonun bir bildirge yayımlayacağını, uluslararası platformlar ve bilim insanlarıyla sonucun paylaşılacağını sözlerine ekledi.